BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Boris Yeltsin'in heykeli dikildi

Rusya Federasyonu'nun ilk lideri Boris Yeltsin, SSCB'nin yıkılmasından bu yana heykeli dikiilen ilk siyasi lider oldu.

Abone ol

Rusya Federasyonu'nun ilk cumhurbaşkanı Boris Yeltsin, bugün memleketinde açılan bir heykelle ölümsüzleştirildi.

Bu Sovyet döneminden bu yana, ülkede bir Rus siyasi lider için dikilen ilk heykel.

Yeltsin'in 80. doğum günü dolayısıyla doğum yeri Ekaterinburg'da düzenlenen törene Rusya Federasyonu Başkanı Dmitri Medvedev de katıldı.

Medvedev yaptığı konuşmada, Rusya'nın "ülke tarihinin en zor döneminde değişime sırt çevirmediği için" Yeltsin'e müteşekkir olması gerektiğini belirtti.

Tartışmalı miras

10 metre yüksekliğindeki beyaz mermer heykel Yeltsin'in ülkedeki itibarının yeniden canlandırıldığının bir işareti olarak yorumlanıyor.

Yeltsin, 1990'lı yıllarda küçük bir kesimi zenginleştirirken pek çok Rusun yoksullaşmasına neden olan piyasa reformlarının sorumlusu olarak görülüyor ve tepkilere hedef oluyordu.

Devlet televizyonlarında bile 1990'lar anarşi ve şiddet dönemi olarak tasvir ediliyor; ülkenin ancak Vladimir Putin'in döneminde istikrara kavuşabildiği belirtiliyordu.

Ancak tören öncesinde, hafta sonu televizyonlarda Boris Yeltsin'in Rusya'ya nasıl demokrasi getirdiği konusunda belgeseller yayınlandı.

1999 yılının son gününde sürpriz bir yıl sonu konuşması ile görevden ayrıldığını duyuran Yeltsin, yetkilerini Vladimir Putin'e bırakmıştı.

Yeltsin 2007 Nisan ayında 76 yaşında öldü.