BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Böbreğini sattı restoran açtı

Organ ticareti yapan kişi kendi böbreğini satınca bu sektörde para olduğunu keşfetmiş. Bakın sistem nasıl işliyor?

Abone ol

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinesinde düzenlenen operasyonla, suç örgütü kurarak organ ticaretine aracılık yaptıkları iddiasıyla çeşitli illerde gözaltına alınan 7 ve Antalya'da yakalanan 9 kişinin ifadelerinin alınmasına bugün başlanacak.

Türkiye'de böbreğini satmak isteyenlerle, organ nakli bekleyen bazı hastaları buluşturarak, organ ticaretine aracılık yaptıkları iddia edilen zanlılarla ilgili ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı.

BÖBREĞİ SATIP RESTORAN AÇTI

Antalya'da et mangal restoranı bulunan N.S'nin yaklaşık bir yıl önce kendi böbreğini sattıktan sonra suç örgütünü kurduğu, böbreğin satışından elde ettiği parayla restoran açtığı, daha sonra da suç örgütünün liderliğini, koordinasyonunu ve tüm bağlantılarını kurduğu iddia edildi.

Antalya merkezli suç örgütü üyelerinin birbirleriyle çevre ve sosyal ortamlardaki ilişkileriyle tanıştıkları, organ satışı fikrinin oluşmasından sonra organ nakli bekleyen hastalar ve yakınlarıyla görüşmeler yaptıkları belirlendi.

Suç örgütü üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına bulunan C.A. adlı kadın ile Ö.D'nin bir yıl içerisinde böbreklerini sattıkları saptanırken, polisin bu yöntemle Antalya'da 7, İstanbul'da da 3 olmak üzere 10 ayrı böbrek nakli ameliyatı yapıldığını belirlediği bildirildi.

KOMİSYONCULUK YAPIYOR

Suç örgütünün, organ bekleyen hastalarla, böbreğini satan kişileri organ nakli onayını veren hastanelerin etik kuruluna girdiklerinde sorun yaşamamaları için birbirlerini yakından tanımaları amacıyla Antalya'da otel, pansiyon ve kiralanan evlerde buluşturdukları, bu kişilerin bir ay kadar aynı ortamda kalarak birbirlerini tanımalarının sağlandığı da ileri sürüldü. Suç örgütünün hasta ve organ satan kişileri noter, hastane başvurusu gibi bütün işlemler için de yönlendirdikleri belirlendi.

Böbreğini satan ve nakil için böbrek satın alan vatandaşlarla suç örgütü üyelerinin telefon konuşmalarında açık açık pazarlıklar yaptıkları, satışın kesinleşmesinin ardından, organ bağışı yapıldığına ilişkin Etik Kurul'a sunulmak üzere noterden belge alındığı da kaydedildi.

HESAP HAREKETLERİ İNCELENİYOR

Antalya Mali Büro Amirliği ekiplerinin organ satışına yönelik ihbarlar üzerine, özel ekip oluşturarak satışa aracılık yapan kişileri sosyal ortamlarında tespit ettiği, yaklaşık 6 ay süren planlı soruşturmadaki teknik ve fiziki takiple de eş zamanlı operasyonlar düzenlendiği bildirildi. Soruşturma çerçevesinde özel ekibin, alıcıların sağladığı organ pazarlığını takibe aldığı, aracı zanlılarla organ satan, organ alan ve halen pazarlığı sürdüren hastaları tespit ederek, planlı eş zamanlı operasyonu başlattığı ifade edildi.

Suç örgütü oluşturularak, aracılık yöntemiyle organ satışının Türkiye'de ilk kez ortaya çıkarıldığı Antalya merkezli operasyonda, gözaltına alınan aracı zanlıların bankalardaki hesap hareketlerinin incelemeye alındığı bildirildi.

10 ORGAN NAKLİ GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ

Operasyondan önce 10 organ naklinin gerçekleştiği, operasyonun başlaması üzerine ise daha önce anlaşması yapılan 10 organ naklinin sonuçsuz kaldığı öğrenildi.

Öte yandan Mali Büro Amirliği ekipleri, satışın ardından son 6 ayda böbrek nakli ameliyatı olan alıcı ve vericilerin ifadelerini, devam eden tedavileri nedeniyle gözaltı işlemi uygulamadan şüpheli sıfatıyla alınacak.

20 BİN TL'YE ALIP 50 BİN TL'YE SATIYORLAR

Suç örgütü üyelerinin, organları 16-20 bin TL'den satın alarak 50-55 bin TL'ye sattığı, ameliyatların da biri üniversite, 2'si özel olmak üzere 3 hastanede yapıldığı bildirilmişti. Soruşturma ve zanlıların sorgusu, ''Suç örgütü oluşturularak, doku ve organ ticareti yapmak'' suçlaması çerçevesinde devam ediyor.