BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Böbreğin tanesini 70 milyar

Çin, her yıl astığı 8 bin vatandaşının böbreğini zengin Japonlar'a tanesi 70 milyardan satıyor.

Abone ol

İngiltere'de yayımlanan Independent gazetesi, organ nakline ihtiyâcı olan hâli - vakti yerinde Japonlar ile diğer uluslardan zenginlerin, Çin'de idam edilen mahkûmlara ait karaciğer ve böbrekleri satın aldıklarını iddia etti.
Gazetede yayımlanan bir makalede, Çin hükümeti rakamları açıklamasa da, bu ülkede her yıl 8 bin kişinin idam edildiği belirtildi. Cyclosoporine-A adlı ilâcın geliştirilmesiyle organ naklinin hastalar için güvenilir bir seçenek hâline geldiği kaydedilen makâlede, Çin makamlarının, idam edilen mahkûmların organlarını çıkarttıkları yönündeki söylentilerin 80'li yılların ortasından bu yana süregeldiği ifâde edildi.
Kenichiro Hokamura adlı Japon böbrek hastasının durumu emsâl gösterilen makalede, 62 yaşındaki bu iş adamının 1997'den beri sadece 40 organın bağışlandığı Japonya'da çaresiz kalarak Çin'deki bir Japon organ simsarıyla temasa geçtiği ve idam edilen bir mahkûma ait bir böbrek için 6,8 milyon yene (yaklaşık 72 bin 600 YTL) anlaştığı kaydedildi.
Gazete, sadece bir simsarın 2004'ten bu yana yüzden fazla Japon hastayı Çin'e organ nakli için götürdüğünü ve bu ticaretin giderek büyüdüğünü, Japon makamlarının organ nakli için yurtdışına çıkan kişilerin gerçek sayısından haberdar olmadığını yazdı.
Independent'a göre, organa yapılan ödemenin dışında böbrek nakli yaklaşık 81 bin YTL ve karaciğer nakli yaklaşık 190 bin YTL'ye mal oluyor.
Organ kaçakçılığının ve bu ticaretin giderek büyümesi üzerine Japon makamlarının soruşturma başlattığını belirten gazete, nakil için organ satışının yasak olduğu Çin'de karaborsa organ satışının giderek büyüyen bir pazar haline geldiğini öne sürdü.
Gazete, bu işi yapan küçük özel hastaneler ile kliniklerin tüm ülkede mantar gibi çoğaldığını, hatta başkent Pekin'deki büyük hastaneler ile Şanghay'da tuvalet duvarlarında organ nakli reklamlarının yapıldığını yazdı.