BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,70
ALTIN 2.395,55
HABER /  DÜNYA

BM'den Vatikan'a şok suçlama

Birleşmiş Milletler, Vatikan'ı cinsel istismar olaylarının üzerini örtmekle suçladı.

Abone ol

Birleşmiş Milletleler (BM) İşkenceye Karşı Komite, Vatikan'ın papazlar üzerinde geniş yetkileri bulunduğunu ve cinsel istismarlar konusunda soruşturmaları gereğince yapmayarak BM İşkenceye Karşı Sözleşmesini ihlal ettiğini açıkladı.

Komite, Vatikan'ın periyodik incelemesine ilişkin raporunu, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı. Raporda, Vatikan'ın, etkin kontrolü ve yargı hakkı bulunan her türlü durumda yetkililerinin veya diğer kişilerin BM İşkenceye Karşı Sözleşme'yi ihlal etmesini önlemekle yükümlü olduğunun altı çizildi. 

'VATİKAN TAZMİNATLARI ÖDEMİYOR' 

Vatikan'ın cinsel istismar iddialarını gereğince raporlamadığı ve sadece papazlara disiplin cezası vermekle yetindiği belirtilen raporda, Vatikan'ın mağdurlara gerekli tazminatı da ödemediği kaydedildi. 

848 PAPAZ GÖREVDEN ALINDI 

Komite toplantıları sırasında Vatikan, son 10 yılda çocuklara cinsel saldırıda bulunan 848 papazın görevinden alındığını, 2 bin 572 papaza daha az cezalar verildiğini açıklamıştı.

Vatikan'ın verdiği bilgilere göre, 2004 yılından bu yana Vatikan'a 3 bin 400 dikkate değer istismar olayı bildirilmiş, bu bildirimlerden 401'i 2013 yılında yapılmıştı.

PAPAZLARIN CEZALANDIRILMASI ENGELLENİYOR

Sivil toplum örgütleri ve mağdurlar ise Vatikan'ı, bilgisi dahilindeki istismarları polise rapor etmediği ve istismarcıların hukuken cezalandırılmalarını engellediği için eleştirmişti.