BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

BM'den Libya'da uçuş yasağı kararı

Güvenlik Konseyi, sivilleri korumak amacıyla Libya'da uçuşa yasak bölge oluşturulmasını kararlaştırdı. Karar'da işgal dışında gerekli tüm seçeneklere başvurulabileceği vurgulanıyor. Kaddafi briliklerine hava saldırısı düzenlenebileceği belirtiliyor.

Abone ol

Bingazi'de kararın ardından sevinç gösterileri yapıldı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 'sivilleri ve sivillerin yaşadığı bölgeleri korumak amacıyla' Libya'da uçuşa yasak bölge oluşturulmasını ve işgal dışında 'gerekli tüm seçeneklere başvurulmasını' öngören karar tasarısını onayladı.

İngiltere, Fransa ve Lübnan'ın sunduğu ve ABD'nin de destek verdiği tasarı 15 üyeden 10'unun onayını aldı. Konsey kararlarını veto yetkisi bulunan daimi üyeler Rusya ve Çin ile Hindistan, Almanya ve Brezilya çekimser kaldı.

Arap Birliği de Kaddafi'ye bağlı güçlerin isyancılara hava saldırısı düzenlemesini önlemek için Libya üzerinde uçuşların yasaklanması çağrısında bulunmuştu.

Kaddafi güçleri düzenlediği son saldırılarla isyancıların elindeki bazı kasabaları geri almıştı. Kaddafi birlikleri, isyancıların kalesi konumundaki bir milyon nüfuslu Bingazi'yi tehdit etmeye başlamıştı.

'İngiliz ve Fransız uçakları Kaddafi güçlerini vurabilir'

Konsey'deki oylamadan önce bazı kaynaklar, uçuşa yasak bölge kararının çıkmasından sonra İngiliz ve Fransız uçaklarının birkaç saat içinde Kaddafi güçlerine saldırı düzenleyebileceğini belirtmişti.

İlk saldırılara ABD'nin katılmayacağı, İngiliz ve Fransız uçaklarının Arap müttefiklerinden lojistik destek alabileceği kaydediliyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe oylamadan önce yaptığı konuşmada, "Libya'da halkın iradesi haftalardır saldırı altında. Kaddafi kendi halkına saldırıyor. Bu savaş tellalarına izin veremeyiz, Libya halkını yalnızlığa terk edemeyiz. Geç kalmamalıyız" dedi.

ABD'nin BM'deki daimi temsilcisi Susan Rice ise oylamadan sonra "Bu karar oradaki ihtiyaçlara güçlü bir yanıt niteliği taşıyor" diye konuştu.

Oylama öncesinde Libya lideri Muammer Kaddafi, Bingazi halkına seslendi ve birliklerinin "bu gece geleceğini" ve "merhamet göstermeyeceğini" söyledi.

Kaddafi konuşmasında isyancılara evlerine dönme çağrısında bulundu ve silah bırakanların affedileceğini belirtti.

İsyancı liderleri ise Kaddafi'nin tehditlerinden yılmayacaklarını söyledi.

Akşam saatlerinde Bingazi'de uçaksavar ateşi ve patlama sesleri duyuldu.

Kararda neler var?

Libya'da uçuşa yasak bölge oluşturulmasını öngören karar derhal ateşkes sağlanması çağrısını da içeriyor ve Kaddafi rejimine yönelik yaptırımları ağırlaştırıyor.

BBC diplomasi muhabiri Jonathan Marcus kararı şöyle yorumladı:

"Karar, uçuş yasağıyla sınırlı değil. Uzmanlar, Kaddafi'nin en etkili silahının kara gücü; tankları ve topları olduğunu söylüyordu. BM kararı gerekmesi durumunda bu birliklere saldırı düzenlenmesine onay veriyor. Şimdi herkes ne olacağını bekliyor. Ancak Paris, Londra ve Washington'dan gelen işaretler, birkaç saat içinde hava operasyonlarına başlanabileceğini gösteriyor" diyor.