BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.431,41
HABER /  GÜNCEL

BM: Suriye'de ölenlerin sayısı 3000 oldu

Birleşmiş Milletler Suriye'deki çatışmalarda ölenlerin sayısının 3000'i bulduğunu açıkladı ve diplomatik girişimlerin sonuçsuz kaldığına işaret ederek ülkede iç savaş çıkması tehlikesi bulunduğunu bildirdi.

Abone ol

BM, Suriye'de yedi aydır süregelen protestolarda ölenlerin sayısının 3000'e ulaştığını bildirdi.

BM'nin İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay ölenler arasında en az 187 çocuk bulunduğunu; yalnızca son 10 günde 100 kişinin öldüğünü açıkladı.

BM Suriye'deki olaylarda yüzlerce kişinin tutuklandığını da kaydetti. Şam yönetimiyse çıkan olaylardan "terörist grupların sorumlu olduğunu" savunuyor; çatışmalarda 1100 güvenlik görevlisinin de öldüğünü belirtiyor.

Navi Pillay, Suriye yönetiminin acımasız baskılarının çatışmaları tam anlamıyla bir iç savaşa dönüştürebileceğini kaydetti; uluslararası topluluğun ortak bir şekilde Suriye halkını koruyacak önlemlere girişmesi gerektiğini söyledi.

BM Sözcüsü Rupert Colville de, yüzlerce Suriyelinin gözaltına alındığını, işkence gördüğünü ya da kayıplara karıştığını kaydetti; gerek ülke içinde, gerekse dışında, Suriye'deki muhalefete destek verenlerin ailelerinin de, Suriye hükümetinin hedefi olduğu belirtildi.

BM'de Avrupa'nın öncülük ettiği, protestoculara yönelik baskılar sona erdirilmediği takdirde Suriye'ye karşı önlemlere başvurulması girişimi, Çin ve Rusya tarafından veto edilmişti.

Bununla birlikte gerek Rusya, gerekse Çin, Şam yönetiminden söz verilen reformların kısa sürede uygulanmasını istediler. Muhabirler bunu, Moskova ile Pekin'in, Esad yönetiminin tutumundan bıkmaya başladığına bir işaret olarak yorumluyorlar.

BM Sözcüsü Colville, şimdiye kadarki diplomatik girişimlerin sonuç vermediğini ve her gün insanların ölmeye devam ettiğini belirtti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemcileri adlı grup, dünkü çatışmalara ilişkin açıklamasında en az 36 kişinin öldüğünü; bunların 25'inin asker olduğunu açıklamıştı.