BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,97
ALTIN 2.445,43
HABER /  DÜNYA

BM: MUHALİFLER KİMYASAL SİLAH KULLANDI

BM İnsan Hakları Gözlemcisi Carla del Ponte, Suriyeli muhaliflerin Beşer Esad kuvvetlerine karşı ’kimyasal sarin gazı’ kullandıklarını iddia...

Abone ol

BM İnsan Hakları Gözlemcisi Carla del Ponte, Suriyeli muhaliflerin Beşer Esad kuvvetlerine karşı ’kimyasal sarin gazı’ kullandıklarını iddia etti.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Gözlemcisi Carla del Ponte, Esad rejimini devirmek için savaşan muhaliflerin bu mücadelelerinde illegal bir yola başvurarak ’kimyasal sarin gazı’ kullandıklarına dair açık delillere ulaştıklarını ifade etti. İsviçre radyosunda konuya ilişkin bir açıklama yapan Ponte açıklamasında, ’Topladığımız kanıtlara istinaden, muhalifler sarin gazı kullanmak suretiyle kimyasal silah kullandılar.’ ifadesine yer verdi. Henüz reddedilemez bir kanıta ulaşamadıklarını belirten Ponte, fakat muhaliflerin Esad kuvvetlerine karşı kimyasal sarin gazı kullandıklarına dair ellerinde ’çok güçlü ve somut şüphelerin’ olduğunun altını çizdi.
İsrail’in Suriye’ye düzenlediği hava saldırısının ve Esad kuvvetlerinin muhaliflere karşı kimyasal silah kullandıkları iddialarının gündeme geldiği bu günlerde yaptığı açıklamayla dikkatleri farklı bir noktaya çeken Carla del Ponte ayrıca, aynı zamanda üyesi de olduğu BM Suriye Tahkikat Komisyonu’nun konuya ilişkin araştırmalarını bitirmekten çok uzak olduğunu kaydetti. ’Araştırmalarımızı derinleştiriyoruz, elimizdeki bulguları yeni kanıt ve tanıklar yoluyla doğruluyor ve teyit ediyoruz.’ ifadeleriyle Suriye’de kimyasal silah kullanımına ilişkin araştırmalara devam edildiğini belirten Ponte, BM Tahkikat Komisyonu’nun Esad kuvvetleri’nin kimyasal silah kullandığına dair kanıtlar bulabileceği fakat bunun muhaliflerin de bu yola başvurduğu gerçeğini değiştirmeyeceği yönünde açıklamalar yaptı.
ABD Başkanı Barack Obama ise Suriye’de esad kuvvetlerince kimyasal silah kullanıldığı iddialarının gündeme gelmesinin ardından yaptığı açıklamada , kimyasal silah kullanımını kendi hükümeti için bir ’kırmızı çizgi’ olarak nitelendirmiş fakat ABD birliklerini Suriye’de öngörmediğini belirtmişti.
SARİN GAZI NEDİR?
Sarin olarak bilinen ve 1938 yılında Nazi Almanyasında Alman kimyager Gerard Schrader tarafından bulunan ’sarin’, aşırı zehirli bir kimyasal gazdır. Çok küçük bir damlasının dahi insanı öldürebildiği bu gaz, temas halinde insan vücudunun sinir sistemi dengesini bozarak felç meydana getirir. 1991 senesinde BM tarafından ’kimyasal kitle imha silahı’ olarak kategorize edilen ’sarin’in üretimi ve depolanması ise 1993 senesinde Kimyasal Silahlar Konvensiyonu (CWC) tarafından yasaklanmıştır.
(İHA)