BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.410,20
HABER /  GÜNCEL

BM genişletilmiş Libya müdahale planını tartışıyor

BM Güvenlik Konseyi, Libya için olası müdahaleleri tartışıyor. Bugün oylanma olasılığı olan taslak karara 'sivilleri korumak için gerekli her şeyin yapılması' da dahil.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin günün ilerleyen saatlerinde Libya'ya olası bir müdahale üzerine taslak kararı oylaması bekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri, artık Libya hava sahasının uçuşa kapatılmasını ve Kaddafi güçlerinin ilerlemesini durdurmak için gerekirse daha kapsamlı önlemler alınmasını desteklediğini açıkladı.

Güvenlik Konseyi'nin uçuşa kapalı hava sahası tartışmaları sırasında konuşan ABD'nin Birleşmiş Milletler elçisi Susan Rice, "Bu noktada uçuşa kapalı hava sahasını da içeren ve gerekirse bunun ilerisine geçen adımları düşünmeye hazır olmamız gerekiyor. Ülkedeki durum değişmekte ve uçuşa kapalı hava sahasının risk altındaki sivilleri koruma kapasitesi kısıtlı" dedi.

BBC muhabiri Barbara Plett, oylanması beklenen tasarının tartışmalı bir dili olduğunu ve sivilleri korumak için her türlü müdahaleye onay verdiğini söylüyor.

Plett, bazı gözlemcilerin bu onayın Libya hükümetinin kara kuvvetlerine karşı hava saldırısı gerçekleştirilmesinin önünü açtığını söylediğini de ekliyor.

Alternatif tasarı reddedildi

Askeri müdahale konusunda çekinceleri olan Rusya ve Çin tarafından öne sürülen alternatif karar tasarısında ise, Libya'ya ateşkes ilan etmesi çağrısı yapılıyor.

Batılı diplomatlar alternatif tasarının yeterince güçlü yaptırımlar içermediği için reddedildiğini söyledi.

Mevcut taslak kararı destekleyen ülkeler, harekete geçilmesi gerekliliğinin aciliyetini vurguladı ve kararın perşembe günü oylanması gerektiğini söyledi.

Rice, "Tartışmalarımız perşembe günü sabah saatlerinde tekrar başlayacak, yaşananların aciliyeti ve büyüklüğü üzerine odaklanacak. Umuyorum ki aynı gün içerisinde ciddi bir kararı oylama aşamasına gelebileceğiz" dedi.

İsyancı gruplar, BM hızla harekete geçmezse ülkede "soykırım" yaşanacağından korktuklarını söylediler.