BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,84
ALTIN 2.404,13
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bitlis'te tarihi mekanlar bakıma alındı

Bitlis'te, 4. Şerefhan tarafından 1529 tarihinde yaptırılan Şerefiye Camii ve külliyesi onarıma alındı.

Abone ol

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, kentin önemli bir tarihi cevherin üzerinde durduğunu ancak bugüne kadar bunun farkına varılmadığını belirterek, "Biz tüm bu cevherleri ortaya çıkaracağız" dedi.

Daha önceki yıllarda onarım adı altında taşlar ve duvarların sıvanmasından dolayı kötü bir görünüme bürünen caminin orijinal haline dönüştürülmesi için çalışmalar başlatıldı.

Çalışmaları yerinde inceleyen Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, yapılanlarla ilgili bilgi aldı. Ardından gazetecilere çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Yılmaz, cami ve külliyesini orijinal haline getirmek amacıyla çalışmaların
başlatıldığını söyledi.

Yılmaz, "Şerefiye camimize 500 bin TL harcamayla onarımı yapıyoruz. Caminin içerisi sıvadan kaplanmış. Sıvalar kaldırılacak taşların ve tuğlanın onarımı yapılıp düzlenecek. Tüm taşların tek tek bakımı yapılacak. Bunun yanında minare de bakımdan geçilecek.

Eskiden yer tuvaleti kullanılmış, ancak arkadaşlarımız yeni bir tuvalet ile abdesthane için yer bakılıyorlar. Bu onarımı yıl sonuna kadar bitirmeye çalışıyoruz. İlimize yakışır bir cami ve külliye olacak" dedi.

"KİMSE MAĞDUR EDİLMEYECEK"
Caminin yan tarafından bulunan tarihi mekanın içerisindeki esnafın da uygun bir yere alınacağını belirten Vali Yılmaz, "Önümüzdeki yıl buradaki esnafı uygun bir yere alacağız. Ve buradan Hazo Hanı'na kadar bakım ve onarım yapılacak.

Burası içerisi insanların rahatlıkla yaşayabildiği bir şehir olacak. Bunun çalışmasını yapıyoruz. Ama burada yaptığımız en önemli şey kimseyi mağdur etmemektir. Esnafımızı kesinlikle mağdur etmeyeceğiz. Onlara uygun yelere alacağız" diye konuştu.

"BİTLİS'TEKİ CEVHERİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ"
Çarşı merkezindeki cevheri ortaya çıkartmak için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Yılmaz, "Biz bir cevher üzerindeyiz ve bunun farkında değiliz. İşte bu cevheri ortaya çıkartmak zorundayız.

Sonradan yapılan ve şehri bozan dere üzerindeki yapıları ve diğerlerini, kimseyi mağdur etmeden yeni yerleşim yerlerine alacağız ve buranın eski görünümüne kavuşturacağız. Çarşı merkezindeki kamu kurumlar, sebze halı ve minibüsler çıkacak ve dolayısıyla bu şehri rahatlayacak. Buranın geleceği çok aydınlık. Buralar
birer cevher" ifadelerini kullandı.

"BEŞ MİNAREYİ HERKES GÖRMELİ"

Bitlis'teki beş minarenin rahat görünebilmesi için görüntü kirliliğini ortadan kaldıracaklarını belirten Vali Yılmaz, "Bu yıl Hazo Han'ını onarıma alacağız. Diğerlerinin projeleri hazırlanıyor. Biz, 'Bitlis'te beş minare' diyoruz. Ama insanlarımız bu beş minareyi rahat göremiyor. Çevresindeki görüntü kirliliğini kaldıracağız. Şehrin içindeki sıkışmışlığı ortadan kaldıracağız. Herkes rahatlıkla tarihi minareleri görebilecek" şeklinde konuştu.