BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Birmanyalı muhalif Suu Kyi Tayland'da

Birmanyalı muhalif Aung San Suu Kyi, 24 yıl aradan sonra ilk defa Birmanya'dan çıkıp gittiği Tayland'da göçmen işçileri ziyaret etti.

Abone ol

Birmanya’da yıllardır ordu destekli yönetime karşı siyasi mücadele veren muhalif Aung San Suu Kyi, 24 yıl aradan sonra ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirdiği Tayland’daki Birmanyalı göçmen işçilere yardım edeceği sözünü verdi.

Göçmen işçilerin yoğun yaşadığı Bangkok’un güneyinde toplanan kalabalık, Suu Kyi’yi ellerinde “Eve gitmek istiyoruz” yazılı pankartlarla karşıladı.

Salı günü Tayland’a gelen Suu Kyi, Cuma günü düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu’na katılacak.

Suu Kyi son 24 yıldır, gözaltına alınıp geri dönemeyeceği korkusuyla Birmanya’yı terk etmiyordu.

Geçen ay milletvekili seçilip meclise girmeye hak kazanan Suu Kyi’ye Mayıs ayında pasaport verildi ve ülkeye geri dönebileceği güvencesini aldı.

Tayland’ın başkenti Bangkok’un 30 kilometre güneyindeki Mahachai’de Birmanyalı göçmen işçilere seslenen Suu Kyi, “Kendinizi zayıf hissetmeyin. Tarih her zaman değişiyor. Bugün size bir söz vereceğim. Sizin için elimden gelenin en iyisini yapacağım” dedi.

Birmanya’dan kaçan yaklaşık 130 bin göçmen Tayland’daki kamplarda yaşıyor.

Suu Kyi’nin Tayland Başbakanı ile bir araya gelmesi ve Cuma günü düzenlenecek Forum’da konuşma yapması bekleniyor.

Suu Kyi, Tayland’dan sonra Birmanya’ya dönüp Haziran ayında Avrupa’yı ziyaret edecek.

Birmanyalı muhalif, 1991’de kazandığı Nobel Barış Ödülü’nü resmi olarak kabul etmek için Norveç’e ardından ailesinin yaşadığı İngiltere’ye gitmeyi planlıyor.

Suu Kyi, 21 Haziran’da İngiltere Parlamentosu’nda konuşma yapması için aldığı daveti kabul etti.

Suu Kyi’nin Cenevre, Paris ve İrlanda’ya da gideceği belirtildi.

Cuma günü düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu’na katılması beklenen Birmanya Devlet Başkanı Thein Sein Bangkok ziyaretini gelecek haftaya erteledi.

Diğer yandan, BBC’ye konuşan Birmanya Enformasyon Bakanı Kyaw Hsan, reformların ilerlediğini, ordu destekli hükümet ile muhalefetin “ortak zeminde birleşip, ülke için birlikte çalışması gerektiğini” söyledi.

Kyaw Hsan, “Dünyaya bakarsanız, en başarılı ülkelerin demokrasiyi uygulayan ülkeler olduğunu görürsünüz” dedi.

“Orduda da demokrasi olduğunu” savunan Enformasyon Bakanı, generallerin de “demokrasiye değer veren kişiler” olduğunu söyledi.