BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,76
ALTIN 2.397,91
HABER /  GÜNCEL

ABD Savunma Bakanı'ndan Asya-Pasifik vurgusu

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, bölgeye yapacağı ziyaret öncesinde Asya-Pasifik bölgesinde ABD deniz kuvvetlerinin varlığının önemini vurguladı.

Abone ol

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, bölgeye yapacağı ziyaret öncesinde Asya-Pasifik bölgesinde ABD deniz kuvvetlerinin varlığının önemini vurguladı.

Salı günü Annapolis’teki Deniz Kuvvetleri Akademisi’nde yaptığı konuşmada Panetta, ABD’nin geleceğinin Batı Pasifik ve Hint Okyanusu boyunca güvenliğin sağlanmasıyla mümkün olduğunu söyledi.

Panetta, güvenlik zirvesi için Vietnam, Hindistan ve Singapur’u ziyaret edecek.

Panetta, konuşmasında ayrıca, ABD’nin Japonya, Güney Kore, Avusturalya ve Filipinler ile bağlarını güçlendirmesi ve Güneydoğu Asya ülkeleri ile “sağlam işbirliği” kurması gerektiğini kaydetti.

Çin ile savunma bağlarının güçlendirilmesi ve askeri işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Panetta, Asya-Pasifik bölgesinde barışın hüküm sürmesi için her iki ülkeninde güvenliği sağlama yükümlülüğü olduğunu belirtti.

Panetta ilerleyen aylarda Çin’i ziyaret edeceğini söyledi.

Bu, Savunma Bakanı olarak Çin’e yapacağı ilk ziyaret olacak.

Panetta’nın konuşması, Çin’in yükselişi ve giderek bölgedeki denizler üzerinde artan hak iddiası konusunda kaygıların arttığı bir ortamda, Asya-Pasifik bölgesinin ABD için stratejik önemini yeniden gündeme getirdi.

Barack Obama, geçen sene Kasım ayında Avusturalya’ya yaptığı bir ziyarette Asya Pasifik bölgesinin artık ABD güvenlik politikasında “birinci öncelik” olduğunu söylemişti.