BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.424,56
HABER /  GÜNCEL

Birmanya polisinden madendeki protestoya baskın

Birmanya'daki muhalif gruplar, ülkenin orta kesimindeki Monywa'da bulunan bir bakır madeninin genişlemesine karşı çıkan protestoculara polisin baskın düzenlediğini bildirdi.

Abone ol

Birmanya'daki muhalif gruplar, ülkenin orta kesimindeki Monywa'da bulunan bir bakır madeninin genişlemesine karşı çıkan protestoculara polisin baskın düzenlediğini bildirdi.

Protestocular, polis baskını sırasında onlarca kişinin yaralandığını, barındıkları kampın ateşe verildiğini duyurdu.

Yerel çiftçiler, rahipler ve muhalif gruplar, yöredeki madenin genişletilebilmesi amacıyla burada yaşayan insanların zorla tahliye edildiğini ve bu uygulamaya karşı çıktıklarını söylüyorlar.

Birmanya'nın en büyük ocağı olan söz konusu maden, Birmanya ordusu ile Çin silah imalat şirketi Norinco tarafından işletiliyor.

Muhalefet lideri Aung San Suu Kyi'nin, protestocuların şikayetlerini dinlemek üzere bugün madeni ziyaret etmesi bekleniyor.

Birmanya'da son dönemde bir dizi demokratik reforma gidilmesiyle, protesto eylemleri düzenlenmesi konusundaki yasalar görece esnekleştirildi.

Ancak bu hafta içinde hükümet, protestoculara maden bölgesini tahliye etmeleri için ültimatom verdi.

Eylemciler, polisin sabahın erken saatlerinde, protestocular daha uyurken kampa geldiğini bildirdi.

Yakınlarda madeni ziyaret eden BBC muhabiri Jonathan Head, madendeki eylemle, yeni hükümetin ülkede giderek yaygınlaşan protestolara karşı nasıl bir tutum benimseyeceğinin sınanacağını belirtiyor. Protestocular askeri yönetimler sırasında topraklara el konulmuş olmasına karşı tepkilerini dile getiriyor.

Birmanyalı çiftçiler protestolarına Haziran ayında başlamıştı. Çiftçiler, bundan iki yıl önce, yeni konut sahibi olma ve maddi tazminat karşılığında topraklarını vermelerini öngören bir anlaşmanın kendilerine dayatıldığını anlatıyor.