BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Birleşik Krallık parçalanıyor mu en büyük tehlike!

İNGİLTERE'nin AB'den ayrılma karar sonrası Birleşik Krallık parçalanıyor mu sorusu gündeme birinci sırasına oturdu. Tartışmanın nedeni ise Birleşik Krallık'tan ayrılmak isteyen İskoçya ve İrlanda'nın AB'de kalma yönünde oy kullanması oldu.

Abone ol

Çoğunluğu Avrupa Birliği’nde kalma yönünde oy kullanan İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan Birleşik Krallık’tan ayrılma yönünde sinyaller geliyor.

On yıllar boyunca Birleşik Krallık’a karşı savaşan IRA'nın siyasi kanadı konumundaki Sinn Fein’in Kuzey İrlanda’daki lideri Declan Kearney, İrlanda’yla birleşme yönünde çağrıda bulundu. Birleşik Krallık’ın Kuzey İrlanda’nın kendilerinden ayrılarak İrlanda’yla birleşmesinin yolunu açacak bir seçime izin vermesi gerektiğini söyledi.

Birleşik Krallık ingiltere parçalanıyor mu

“Kuzey’in İngiltere’deki seçimlerin kuyruğuna takılacağı bir durum var. Sinn Fein olarak uzun süredir dillendirdiğimiz talebimiz olan sınır oylaması için baskıda bulunacağız” dedi.

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, ülkelerinin geleceğini AB’de gördüklerini söyledi. “İskoçya, yüzde 62’ye 38’le açık ve kesin bir şekilde AB’de kalmak yönünde oy kullandı” dedi.

İskoçya Kültür, Avrupa ve Dış İlişkiler Kabine Bakanı Fiona Hyslop da "Kararların sonuçları olur. Birleşik Krallık da İskoç halkının çıkarlarına karşı bir karar aldı. Bunun sonuçları olacak" dedi.

18 Eylül 2014’te İskoçya'da, Birleşik Krallık'tan bağımsızlık için yapılan referandumda sandıktan 'hayır' kararı çıkmıştı. Bağımsızlığa 'hayır' diyenlerin oranı yüzde 55, 'evet' diyenlerin ise yüzde 45 olmuştu.