BIST 10.269
DOLAR 32,23
EURO 34,83
ALTIN 2.425,07
HABER /  GÜNCEL

Bir'i yakan belgeler Genelkurmay'dan

Ankara özel yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, soruşturma konusu olan BÇG kuruluşunu sağlayan belgeye böyle ulaştı.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı Hürriyet"in haberinin bir bölümü doğrularken, bir bölümünü yalanladı. TSK'nin resmi internet sitesinden "İsim ve rütbelerin olduğu CD göndermedik. Batı Çalışma Grubu ile ilgili belğeler savcılığa gönderildi" açıklaması geldi.

28 Şubat soruşturmasının ayrıntıları gün ışığına çıkmaya başladı. Genelkurmay'ın 3 Nisan 2012'de savcılığa gönderdiği Çevik Bir ıslak imzalı Batı Çalışma Grubu orjinal belge üzerine gözaltı kararının alındığı ortaya çıktı.

1.20120416080809.jpg

LİSTE HABERİNİ GENELKURMAY YALANLADI

Hürriyet'teki haber üzerine TSK resmi internet sitesinde şu açıklamayı yaptı:

1.   15 Nisan 2012 tarihli Hürriyet Gazetesinde “Tek Kelime İle Bir’e Yanıt” başlığıyla, Emekli Orgeneral Çevik BİR’in Ankara’da karşılanması ile ilgili “Karşılayacak mısınız?” sorusuna Genelkurmay Başkanlığından “Hayır” cevabı verildiği şeklinde bir habere yer verilmiştir.

2.   Emekli Orgeneral Çevik BİR’in, Ankara’da karşılanması konusunda G

enelkurmay Başkanlığından herhangi bir talebi olmamıştır.

3.   16 Nisan 2012 tarihli Hürriyet Gazetesinde ise “Islak İmzalı Belge Genelkurmay’dan” başlığıyla bir habere yer verilmiştir. Konu ile ilgili olarak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı (CMK 250.Maddesi ile Görevli) tarafından 24 Şubat 2012 tarihli yazı ile Batı Çalışma Grubu ile ilgili tüm belgelerin gönderilmesi Genelkurmay Başkanlığından istenmiştir. Bu yazıya cevaben 06 Mart 2012, 14 Mart 2012 ve 3 Nisan 2012 tarihli yazılar ile istenen belgelerden mevcut olanlar Savcılığa gönderilmiştir. Aynı haberde yer verildiği şekilde, görevlilerin isim ve rütbelerinin yer aldığı bir CD gönderilmemiştir.

İŞTE TSK'NIN AÇIKLAMA YAPMAK ZORUNDA KALDIĞI HÜRRİYET'İN O HABERİ

[PAGE]

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, soruşturmanın savcılık açısından temel dayanağını oluşturan ve şüphelilere sadece Batı Çalışma Grubu’nun kuruluşu, faaliyetleri ve eylemleri kapsamında soruların yöneltilmesine neden olan en önemli belgesinin nasıl elde edildiği ifade tutanaklarına yansıdı.

NECDET ÖZEL'İN TALİMATIYLA

Bu nedenle savcılık Genelkurmay Başkanlığına geçtiğimiz aylarda bir yazı yazarak Batı Çalışma Gurubu belgesinin orijinalinin arşivlerinde olup olmadığını, arşivlerinde mevcut ise savcılığa gönderilmesini talep etti. Savcılığın yazısı üzerine harekete geçen Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği, bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in ‘olur’u ile arşivlerinden çıkarılan 10 Nisan 1997 tarihli, Çevik Bir ıslak imzalı, orijinal belgeyi 3 Nisan 2012 tarihinde savcılığa özel bir kurye ile gönderdi. Orjinal belgeyi alan savcılık,ypfwu.jpg tam sekiz gün sonra, 11 Nisan 2012 tarihinde operasyon düğmesine bastı, 5 ilde toplam 31 kişi hakkında gözaltı kararı uygulandı.

LİSTE GENELKURMAY'DAN

Yine tutanaklara göre savcılığın talebi üzerine Genelkurmay Başkanlığı aynı tarihte “BATI ÇALIŞMA GRUBU KRİZ MASASI”ın da yer alan görevlilerin isim ve rütbelerinin yer aldığı ve 19 Haziran 1997 tarihinde düzenlendiği anlaşılan bir belgeyi CD halinde savcılığa gönderdiği de ortaya çıktı. Gözaltındaki şüphelilere sorulan bu listede adı geçen isimler şöyle: Tümgeneral Fevzi Türkeri, Tümgeneral Cevat Temel, Deniz Kurmay Kd. Albay Eser Şahan, Hava Pilot Tuğgeneral Çetin Dizdar, Tümgeneral Hakkı Kılınç, Mustafa Bıyık (J. Asayiş Kom.), Hava Kıdemli Albay Selman Yazıcı, Topçu Kıdemli Albay Yavuz Gürcüoğlu, Deniz Kurbay Yarbay Serdar Çelebi, Tank Yarbay Mustafa Babacan, Yarbay Orhan Nalcıoğlu, İsrafil Aydın (K.K.K).