BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.437,62
HABER /  GÜNCEL

Birçok ülkede Fransa ile dayanışma gösterileri

Fransa'da 17 kişinin öldüğü saldırılar sonrası dün düzenlenen gösteriler bu ülkeyle sınırlı değildi. İngiltere'de başkent Londra'nın simgeleri Fransız bayrağının renklerine büründü. Almanya'nın başkenti Berlin'deki gösteriye yaklaşık 18 bin kişi katıldı.

Abone ol

Fransa'da 17 kişinin öldüğü saldırıların ardından dün düzenlenen gösteriler bu ülke ile sınırlı değildi. Dünyanın dört bir yanında düzenlenen gösterilerde, Fransa ile dayanışma mesajı verildi.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın simgelerinden ünlü Trafalgar Meydanı'ndaki National Gallery (Ulusal Galeri), Tower Bridge (Kule Köprüsü) ve London Eye (Londra Gözü Dönmedolabı) Fransız ulusal bayrağının renklerine (mavi, beyaz ve kırmızı) büründü.

Trafalgar Meydanı'ndaki gösteride ''Je suis Charlie'' (Ben Charlie'yim) yazılı pankartlar ve kalemler taşındı.

Gösteriye katılan Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, Parisliler gibi çok üzgün ve öfkeli olduklarını söyledi.

Johnson, "tarihin iki büyük özgürlük kentleri" olarak nitelendirdiği Paris ve Londra'nın büyük bir kararlılıkla birlikte hareket edeceğini vurguladı.

Dünyanın dört yanında gösteriler

Almanya'nın başkenti Berlin'de ünlü Brandenburg Meydanı'ndaki Fransa Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteriye ise yaklaşık 18 bin kişi katıldı. Göstericilerden çoğunun çiçekler, kalemler ya da "Je suis Charlie'' (Ben Charlie'yim) ve ''Je suis Juif'' (Ben Yahudiyim) yazılı pankartlar taşıdıkları gözlendi.

İspanya'nın başkenti Madrid'de yüzlerce Müslüman, Atocha Meydanı'nda düzenlenen gösteride "Benim adıma değil" yazılı pankartlar taşıdı.

Meydanın yanındaki Atocha Tren İstasyonu'nda 2004'te radikal İslamcı militanlar tarafından düzenlenen saldırıda 191 kişi hayatını kaybetmişti.

ABD'nin başkenti Washington'da ve Kanada'nın resmi dili Fransızca olan Montreal kentindeki gösterilere binlerce kişi katıldı.

Gazze'de Fransız Kültür Merkezi'nde, Fransa'daki saldırılarda hayatını kaybedenler için mum yakılırken, Ramallah'da düzenlenen gösterilere de çok sayıda Filistinli katıldı.

Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu, Filistinli militanlar ile Paris'teki saldırganlar arasında bağlantı kurmaya çalıştığı gerekçesiyle kınadı. Barhum, ''Hamas'ın direnişi meşrudur. Hamas, vatandaşlarımızı, topraklarımızı, kutsal yerlerimimizi koruyan bir partidir" dedi.