BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,78
ALTIN 2.412,04
HABER /  DÜNYA

Bir yılda trafik kazalarındaki ölü sayısı!

Birleşmiş Milletler trafik kazalarında bir yılda hayatını kaybedenlerin sayısını açıkladı

Abone ol

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre bu yıl dünya genelinde meydana gelen trafik kazalarında 1,2 milyon insan hayatını kaybetti. Kazalarda 50 milyon kişi de yaralandı veya sakat kaldı. Kimileri ise yaşamlarının sonuna kadar peşlerini bırakmayacak psikolojik travmalar geçirdi.

BM Enformasyon Merkezi'nden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban Ki-moon'un 18 Kasım Dünya Trafik Kazası Kurbanlarını Anma Günü vesilesiyle yayımladığı mesaja yer verildi. Trafik kazalarının yaklaşık yüzde 95'inin az ya da orta gelir seviyesindeki ülkelerde gerçekleştiğine dikkat çeken Ban, "Mağdurların büyük bölümünü yayalar, bisiklet ve motosiklet sürücüleri teşkil ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), acil olarak önlem alınmadığı takdirde, 2030 yılına kadar trafik kazalarının, insanların ilk beş ölüm nedeninden biri olacağını belirtiyor." dedi.

"Hükümetler sekiz ay önce Yol Güvenliği On Yılı 2011-2020 başlığı altında bir anlaşmaya vardılar ve en az 5 milyon kişinin yaşamını kurtarmak için gerekli olan yol güvenliği uygulamalarını ve yasaları hayata geçirecekleri taahhütünde bulundular." diyen Genel Sekreter, hükümetlerin harekete geçmeye başladığını, örneğin Şili hükümetinin şehirler arası otobüslerde seyahat eden yolculara emniyet kemeri takma zorunluluğu getirdiğini, Çin'in içkili olarak araç kullanmayı yasakladığını ve cezaları artırdığını, Yeni Zelanda'nın gençlerin içkili olarak direksiyon başına geçmelerini engellemek için yasalarını daha da sertleştirdiğini ifade etti.

Birçok ülkede, yürürlükteki yasaların da daha sıkı uygulanmaya başlandığını vurgulayan Ban, şöyle devam etti:

"Brezilya artık içkili araba kullananlara daha sıkı önlemler uyguluyor. Türkiye'de emniyet kemeri kullanımı yüzde 8'den yüzde 50'ye çıktı. Vietnam'da kask takan motosiklet kullanıcılarının oranı yüzde 30'dan yüzde 90'a yükseldi. Gana, Hindistan, Mozambik ve Pakistan gibi birçok ülkede trafik kazası kurbanlarına verilen sağlık hizmetleri iyileştirildi. Tüm bu çabalar hayat kurtarıyor. Yılın ilk yarısında düzenlenen Rio+20 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'nda yol güvenliğine vurgu yapıldı. Dünya Trafik Kazası Kurbanlarını Anma Günü'nde gelin eşitlikçi ve sürdürülebilir bir gelecek için trafik kazalarında ölüm ve yaralanma oranlarını en aza indireceğimize söz verelim."