BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.440,19
HABER /  GÜNCEL

Bir tek o siyasetçiyi dinlememişler

Selam soruşturması kılıfıyla devletin zirvesinin dinlemeye alınmasını soruşturan savcılar, çarpıcı ayrıntılara ulaştı.

Abone ol

Selam soruşturması kapsamında incelenen hard diskte, tüm bakanlar ve Tayyip Erdoğan'a ait ses kayıtları bulundu. Kayıtlarda eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hariç, 2011-2013 arasında görev yapan tüm bakanların görüşmeleri çıktı.

Görüşmelerin büyük kısmının 'devlet sırrı' kapsamında olduğu belirlendi. Devletin zirvesinin şikayetçi olduğu soruşturma kapsamında 12 ilde 16 polis gözaltına alındı. Polisler, askeri ve siyasi nitelikli casusluk, hükümeti devirmeye teşebbüs ve silahlı terör örgütü kurmakla suçlanıyor. Gündeme oturan operasyonun ayrıntıları gazetelerde yer aldı.

12 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON
Aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan, kabine üyeleri, STK temsilcileri ve gazetecilerin bulunduğu binlerce ismi uydurma Selam soruşturmasında dinleyen 'paralel yapıya' yönelik yeni bir gözaltı dalgası yapıldı. Dün İstanbul merkezli yapılan operasyonda Zonguldak, Nevşehir, Kırşehir, Afyonkarahisar’ın da aralarında bulunduğu 12 ilde eş zamanlı gözaltılar gerçekleştirildi.

KAYITLAR HARDDİSKTEN ÇIKTI
"İstanbul Emniyeti’ne hakim olan paralel yapılanmanın Selam soruşturması çerçevesinde devletin önde gelen 100’e yakın ismini dinlediği ve ses kayıtlarını depolayarak Emniyet’e ait şifreli bilgisayarlarda tuttuğu belgelendi. Yasaya göre, yasama dokunulmazlığı olanların dinlenmesi mümkün değil. Dokunulmazlığı olan dolaylı dinlemeye takılmışsa kayıtların imhası gerekiyor. Ancak İstanbul Emniyeti'nin ses dosyalarını imha etmek yerine depoladığı ortaya çıktı.

ŞAHİN'İN DİNLENMEMESİ DİKKAT ÇEKİCİ
"Paralel yapılanmanın" bir dönem kabinenin tüm üyelerini dinlediği Savcı Fidan’ın incelemesi sonrasında kesinlik kazandı. Ancak eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in polis tarafından telefonları dinlenmeyen tek bakan olduğu ortaya çıktı. Şahin, Selam soruşturmasının yoğunluk kazandığı 2011 ile 2013 arasında İçişleri Bakanlığı görevinde bulunmuştu.

BAŞBUĞ'U GÖZALTINA ALMAYA GİDEN EKİBE LİDERLİK ETMİŞTİ
Göza ltı kararı alınan 21 polisten 6'sının, dinlemeler sırasında İstanbul İstihbarat ve Terörle Mücadele şube müdürlüklerinde görevli rütbeliler olduğu, 8 polisin ise önceki operasyonlarda Silivri Cezaevi'ne konulduğu belirlendi. MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı "Emin" kod adı ile örgüt üyesi olarak dinleyen şüpheliler arasında İstanbul Adliyesi mescidinde imamlık da yapan emniyet amiri Gaffur Ataç da var. Ataç, İlker Başbuğ'u gözaltına almaya giden ekibe liderlik etmişti.

KİMLERİ DİNLEDİLER?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Başbakan Ahmet Davutoğlu
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç
Eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz
İçişleri Bakanı Efkan Alâ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek
Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler
MİT Müsteşarı Hakan Fidan
İspanya Büyükelçisi Ömer Önhon
Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan
İTÜ Rektörü Mehmet Karaca
TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz
BDDK Başkanı Ahmet Şirin
THY Genel Müdürü Temel Kotil