BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bir suç duyurusu da EDP'den

Referandumun ardından Kenan Evren hakkında suç duyurusunda bulunanlara EDP Bursa İl Örgütü üyeleri de katıldı.

Abone ol

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Bursa il örgütü üyeleri, anayasa değişikliğinin halk oylamasından geçmesinin ardından yargı yolu açılan 12 Eylül askeri darbesinin mimarları eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve generaller hakkında suç duyurusunda bulundu.

EDP İl Başkanı Fecri Şengür önderliğindeki parti yöneticileri, referandumun ardından bugün soluğu adliyede aldı.

Referandumdan "evet" çıkması halinde 13 Eylül günü darbecilerin yargılanması için suç duyurusunda bulunacaklarını taahhüt ettiklerini kaydeden İl Başkanı Şengür, "12 Eylül 1980 sabahı TSK ülke yönetimine el koydu. Bu darbe, emir komuta zinciri halinde gerçekleştirildi. Darbeyi yapan generaller, Milli Güvenlik Konseyi adı altında yasama ve anayasada değişiklik yapma yetkilerini üzerine aldı.
Yasama ile beraber darbeci generaller birçok yürütme işlemini de yerine getirdi. Şüpheli eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren ve MGK üyeleriyle birlikte onun emir ve talimatlarını örgütsel bir hiyerarşi içinde uygulayan tüm kamu personeli ve siviller suç işledi"
dedi.

ZAMAN AŞIMI SÖZ KONUSU DEĞİL...

12 Eylül darbesinin kara tablosunu tek tek açıklayan Başkan Şengür, şunları söyledi:

"Referandum öncesi 'hayır' oylarının sayısını artırmak için şüphelilerin zaman aşımı sebebiyle zaten yargılanmayacakları yönünde ileri sürülen iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Şüphelilerin işledikleri suçların soruşturmasına, söz konusu madde engel olduğundan zaman aşımı kesintiye uğramıştır, zaman aşımı söz konusu değildir.

Kaldı ki şüpheliler, 12 Eylül 1980'den sonra da suç işlemeye devam ettiler. Ayrıca insanlığa karşı işlenen suçlarda çağdaş toplumların hukuk düzeninde zaman aşımı söz konusu değildir. Nazi Almanyası'nda insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımın olmaması bu somut duruma emsal gösterilebilir.

Bununla birlikte halkın 12 Eylül Darbecilerinin yargılanmasının önündeki anayasal engeli kaldırmış olmasının sembolik anlamının da en az darbecilerin yargılanması kadar önemli olduğunu düşünüyoruz."

Ardından partililer suç duyurusu dilekçelerini müracaat savcılığına ibraz etti.