BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.412,70
HABER /  EKONOMİ

Bir büyük özelleştirme daha geliyor

Şans oyunlarının özelleştirilmesi için gereken yönetmelik değişikliği ÖİB’e gönderildi.

Abone ol

Şans oyunlarının özelleştirilmesi için gereken yönetmelik değişikliği ÖİB’e gönderildi. Milli Piyango’da tekliflerin kasıma kadar alınması hedefleniyor.

Uzun süredir beklenen şans oyunları özelleştirmesi için ekonomi yönetimi düğmeye bastı. Milli Piyango Genel Müdürlüğü, özelleştirme sonrasına ilişkin yönetmelik değişikliğini kısa süre önce tamamladı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) söz konusu düzenleme önceki hafta gönderilirken, ihale sürecinin de yakında başlayacağı öğrenildi. Maliye Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre Milli Piyango için ağustos ayı içerisinde ilana çıkılması beklenirken, kasım ayına kadar da tekliflerin alınması planlanıyor. 2013 sonuna kadar nihai pazarlık görüşmelerinin tamamlanması hedefleniyor. İhaleden elde edilecek gelirin ise bütçeye aktarılmasının 2014 yılının ilk çeyreğini bulacağı tahmin ediliyor. Yerli ve yabancı çok sayıda şirketin ilgilendiği şans oyunları ihalesinde rakamın yüksek çıkması bekleniyor.

Milli Piyango tarafından geçtiğimiz günlerde tamamlanan yönetmelik değişikliği özelleştirme sonrası çalışma alanlarını belirliyor. ÖİB de şans oyunlarının lisans verilerek özelleştirilmesine ilişkin danışmanlık ihalesini yılbaşında açarken süreç nisan ayında tamamlamıştı. 10 yıl süreyle lisans devri yoluyla Mayıs 2009’da ihalesi yapılan Milli Piyango’da teklifler ihale komisyonunun belirlediği 1 milyar 622 milyon doların altında kaldığı için iptal edilmişti. Şirketlerin düşük fiyat teklifi vermesinde Lehman Brothers’ın iflası sonrası başlayan küresel kriz etkili olmuştu.

HAZİNE’NİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in özelleştirme sürecini yakından takip ettiği Talih Kuşu, Hazine’nin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Milli Piyango tarafından kamuya sağlanan kaynaklar ve toplumsal katkılar geçen yıl 1 milyara kadar yaklaştı. Kamuya geçen yıl doğrudan 432.7 milyon TL, toplamda ise 965.3 milyon TL kaynak aktarıldı. Şans oyunlarından geçen yılki işletme faaliyet kârı da 432.7 milyon lira oldu. Milli Piyango’nun merkez teşkilatı ana hizmet, danışma ve denetim birimlerinden, taşra teşkilatı ise 18 ilde bulunan 23 şubeden oluşuyor. İdarenin karar organı yönetim kurulu. Yönetim Kurulu Genel Müdür, iki Genel Müdür Yardımcısı, Başbakan’ın önerisi ile atanan bir, Bakan’ın önerisi ile atanan iki üyeden oluşuyor.