BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,08
ALTIN 2.527,78
HABER /  POLİTİKA

Bildiri krizini neler tetikledi?

Yargı ve hükümet arasında bildiri krizi sürüyor... Peki bu krize neden olan olaylar neydi? İşte bildiri gerilimini hazırlayan 5 önemli olay...

Abone ol

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, hükümetin tepkisine yol açan Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisi için, "Görüş bildirmek en doğal hakkımız. Biz bu konularda doğrudan tarafız" dedi.

Kulislerde, Yargıtay’ın hükümete yönelik tepkisinin 22 Temmuz seçimi öncesi ve sonrası yaşanan 5 ayrı süreçten kaynaklandığı belirtildi. Kaynaklar, bu süreçleri şöyle sıraladı:

1- HSYK KRİZİ: Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı olduğu dönemde, Yargıtay’ın boş üyeliklerine seçim yapılması gerekmesine rağmen Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu’nu (HSYK) toplamadı. Çiçek’in, istediği isimleri Yargıtay’a seçtiremeyeceği için kurulu toplamadığı öne sürüldü.

2- ANAYASA TASLAĞI: AKP’nin akademisyenlere hazırlattığı anayasa taslağında, tüm yargı organlarının yapısının değiştirilmesinin öngörülmesi ve cumhuriyetin temel değerleri konusunda tartışma yaratan hükümlerin yer alması Yargıtay’ın tepkisine neden oldu. Yargıtay, bir açıklama yaparak kırmızı çizgilerini açıkladı. Aynı dönemde hükümetin Yargıtay Kanunu Tasarısı’nı TBMM’ye sevk etmesi de tepki yarattı.

3- TÜRBAN DEĞİŞİKLİĞİ: Üniversitelerdeki türban yasağını kaldırmak için yapılan anayasa değişikliği Yargıtay’ın tepkisini çekti.

4- KAPATMA DAVASI: AKP’nin, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’yı hedef alan eleştirileri, Yargıtay’ın tepkisine yol açtı. Bazı Yargıtay mensupları, Yalçınkaya’ya destek için açıklama yapılmasını istedi. TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın “3. yol bulunsun” açıklaması başta olmak üzere Anayasa Mahkemesi’ni hedef alan mesajlar da tepkileri artırdı. AKP’lilerin, AB’nin davaya tepki göstermesi için temasta bulunduğu iddiası ve AB yetkililerin açıklamaları da dikkatle izlendi.

5- STRATEJİ TASLAĞI: Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in Yargı Reformu Strateji Taslağı’nı yargı organlarının görüşünü almadan AB temsilcilerine sunması tepki çekti. Durumu eleştiren Yargıtay Başkan Vekili Osman Şirin’e Şahin’in sert biçimde yanıt vermesi de tepkiyi artırdı.

Yargıtay Başkanlar Kurulu, geçen hafta taslağın Rehn’e sunulmasına kurumsal tepki gösterilmesi kararı aldı. Ancak Yargıtay’daki birikim, hazırlanan bildirinin kapsamlı ve sert olmasına yol açtı. Bir Yargıtay üyesi, bu durumu, “Durmadan kovalanan, dövülen kedi gibi yargı da en sonunda kendini savundu” diye açıkladı. (Milliyet)