BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Beyrut'taki üçlü zirvede güç birliği

Beyrut'taki Biabda Başkanlık Sarayında düzenlenen liderlerin üçlü zirvesinden güç birliği çağrısı çıktı!

Abone ol

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz el Suud ve Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman arasında bugün Beyrut'taki Biabda Başkanlık Sarayında düzenlenen üçlü zirve sonucunda ortak deklarasyon yayınlandı.

Zirvede üç lider, Lübnan'da ulusal uzlaşma ve iç istikrarın sağlanmasına ek olarak sosyo ekonomik kalkınma koşullarını iyileştirme yöntemlerini masaya yatırdı. Doha anlaşmasından sonra Lübnan'da yaşanan gelişmelere dikkat çeken Arap liderleri, Lübnan'da sükunet ve diyalog ortamının sürmesi, ulusal birliğin güçlendirilmesi ve dış tehlikelerin önlenmesi gereğine vurgu yaptı.

Esad, Süleyman ve Bin Abdülaziz, Doha anlaşmasının desteklenmesiyle birlikte Taif Anlaşmasının uygulanmasına devam etmenin öneminin altını çizerek, ulusal diyalog çalışmalarının devam ettirilmesi, şiddete başvurmama ve Lübnan yüksek çıkarlarının her şeyin üstünde tutulması istendi. Öte yandan anlaşmazlıkların giderilmesinde yasal ve meşru kurumlara ek olarak ulusal birlik hükümetine başvurmaya bağlı kalınması istendi.

ARAPLARA SAFLARI BİRLEŞTİRME ÇAĞRISI

Bölgesel arenada gündem konularını da ele alan Esad, Süleyman ve Kral Abdullah, karşı karşıya kaldıkları tehditler karşısında Araplara safları birletirme çağrısında bulundu. İsrail'in Arap topraklarını işgali, Filistin halkına yönelik saldırıları, Gazze ablukası ve kutsal yerlere yönelik ihlalleri başta olmak üzere maruz kalınan zorluklar karşısında Arap dayanışmasını güçlendirme ve safları birleştirme gereğine vurgu yapıldı.

ORTADOĞU'DAKİ GELİŞMELER TÜM ARAP ÜLKELERİNİ ETKİLER

Arap liderler ortak bildiride, taifecilik, grupçuluk, mezhepçilik gibi değişik fitne yöntemleriyle hedef alınan Ortadoğu bölgesinde güven ve istikrarın pekiştirilmesi yönünde Arapların ortak çalışmasının gereğine işaret etti. Aksi durumda, Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerden tüm Arap ülkelerinin etkileneceği belirtildi.

Bu görüşler çerçevesinde Suriye, Suudi Arabistan ve Lübnan liderleri, uluslararası meşru kararlar, Madrid konferansı ve Arap Barış Girişimi kapsamında Ortadoğu'da adil kapsamlı barışın sağlanmsı yönünde güçleri birleştirmenin önemine dikkat çekti.