BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Beyaz Türkler tiksiniyor

Beyaz Türkler endişeli. 'Çoğalıyorlar, bakın işte her yerdeler' psikolojisi içindeler. İşte çarpıçı bir örnek...

Abone ol

2002 yılında uçak firmaları 8.5 milyon iç hat yolcusuna bilet satmış. 2006'da, yani sadece dört yıl içinde bu rakam 28.8 milyona çıktı.

THY tekeli sona erdi. Yeni özel hava yol firmaları çıktı. uçmak zengin işi olmaktan çıktı. Yeni kitleler uçakla tanıştı.

İşte kavga da çatışma da burada başladı. Eski burjuvanın hoşuna gtimeyen manzaralar ortaya çıktı. Halk tabiriyle beyaz Türkler uçakla tanışan insanlardan tiksindi. Sabah yazarı Emre Aköz, yazısı ile imtiyazlı sınıfın ruh halini şu sözlerle özetledi:

"Aptes suratlı, badem bıyıklı adamları; başörtülü ya da türbanlı kadınları görmek istemiyorlar. Hele koklamak... O daha da korkunç geliyor! "

Yazar Aköz, uçaklarda meydana gelen değişimden örnekler verdi:

"Bundan 10 yıl önce uçağa bindiğimde nispeten sessiz, sakin bir ortam olurdu.
Şimdi ise uçaklar, ağlayan çocuklarını susturmaya çalışan başörtülü annelerle ya da ayakkabısını çıkarıp tespih çeken adamlarla dolu. (Hostesler uyarıp duruyor.)
Havalandırma sisteminin çalışmasına rağmen iç hat seferlerinin kokusu da değişti.
'Yeni' yolcularda deodorant ve parfüm kullanma oranı düşük. Koku sürmüş olsalar da, bu koku ' eski' yolcuların tanıdığı, bildiği, alıştığı ' Beyaz Türk' parfümlerinden epey farklı.
Dolayısıyla ' eski' yolcular, sivil havacılığın demokratikleşmesinden hiç de memnun değiller.
Ayrıcalıklı mekâına tecavüz edilmiş, yaşam alanlarına istemedikleri misafirler girmiş gibi hissediyorlar."

Eski zengin sınıf bu yüzden hükümete tepkili. Yazar yeni ortaya çıkan sınıf ile onlardan nefret eden, ürken kesimlerin bu halini kaynaşamamak olarak görüyor.