BIST 10.567
DOLAR 32,26
EURO 35,01
ALTIN 2.480,09
HABER /  GÜNCEL

Beton duvarlar havayı temizleyecek

İsveç’te başlatılan bir projede kaldırımlar ve otoyol kenarlarındaki duvarlar titanyum dioksit içeren bir boya ile kaplanacak. Boya havadaki toksitleri temizliyor.

Abone ol

İsveçli bilim insanları kentleri daha temiz tutmanın yollarını arıyor; ülkenin başkenti Stokholm’de başlatılan bir projeyle kentteki yapıların duvarlarına sürülecek özel bir boya havayı temizleyici işlev görecek. Kentteki tüm duvarlar özel çevreci bir boya ile boyanacak. Boya havadaki kirletici elementleri filtreliyor.

Projeyi üstlenen İsveçli inşaat devi Skanska, boyanın otoyol kenarlarında duvarlara ve kaldırımlara uygulanacağını açıkladı. İsveç ve Finlandiya arasında 1.7 milyon dolarlım proje uyarınca beton yüzeyler titanyum dioksit ile kaplancak. Diş macunlarında da kullanılan bu madde ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalınca kimyasal reaksiyona giriyor.

UV ışınları titanyum diokside değdiği zaman, madde katalizatör etkisi yaratıyor ve çevredeki azok oksit gibi kirleticileri yutmasını sağlıyor. Böylece, fosil bazlı yakıtların yakılmasından çıkan toksit maddeler havadan çekilmiş oluyor. Kentlerdeki hava kirliliğinin başlıca maddelerinden azot oksit solunması durumunda kişide akciğer hastalıkları tetiklenebiliyor, astım azıyor.

YENİ ÇEVRECİ TİTANYUM DİOKSİT

Titanyum dioksidin UV ile tepkimesi ayrıca rüzgarın da etkisiyle havadaki bakterilerin yakalanmasını ve yüzeye yapışmasına neden oluyor. Bu sayede nefes alınan havada nisbi bir arınma sağlanıyor.

Kimyasal reaksiyon sonucunda çeşitli yan maddeler de açığa çıkıyor; karbon dioksit ve suyun yanı sıra azot da nitrata ayrılıyor.

Kimyasal maddelerin birbirleriyle tepkimelerini ve bunun insan sağlığı için potansiyelini araştıran nanoteknoloji alanında kaydedilen gelişmeler benzer akıllı maddeler önünü açacak.

Kaynak: