BIST 9.590
DOLAR 32,49
EURO 34,58
ALTIN 2.475,25
HABER /  GÜNCEL

Beşiktaş'ın stad hayali yerle bir oldu

İnönü stadını yıkıp daha modern bir stad yapmak isteyen Beşiktaş'a Kültür Bakanı Günay'dan kötü haber geldi

Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İnönü stadını yıkıp daha modern bir stad yapmak isteyen Beşiktaş'a kötü haber verdi. Bakan Günay, "Kendime 'Dolmabahçe Sarayı'nı denize iten bakan' dedirtmem" dedi.

Vatan gazetesine konuşan Bakan Günay Kültür ve Tabiatı Koruma Kurulu'nun Beşiktaş İnönü Stadı ile ilgili vermiş olduğu karardan rahatsızlık duyduğunu belirtti.

Günay şunları söyledi:

İnönü Stadı'nı yıkıp kapasitesini büyütme projesi ilk bana geldiğinde 'hayır' demiştik. Boğaz'ın kıyısına üstelik dolgu bir bölgeye böyle bir stad yapamazsınız dedik. Ben konu kapandı zannediyordum. İmar planını Kültür ve Tabiatı Koruma Kurulu'ndan geçirmişler. Bunu uygulamaya koydurmadım. Yüksek Kurul gündemine taşıdım ve dolayısıyla kararın uygulamasını durdurdum.

Belki birşeylere inat, belki bir kasıt buraya stad yapılmış vakti zamanında. Ancak burası dolgu bir bölge. Swissotel yapıldığında Dolmabahçe Sarayı etkilendi. Ardından Gökkafes ortaya çıkarıldı. Bunlar uzun vadede saraya zarar veren yapılar.

Swissotel ve Gökkafes'i belki buradan artık kaldıramayız ancak stadı büyütmeyin diyebiliriz. Burası zaten riskli bir bölge. Stadı büyütürseniz toprağın hafızasını bozarsınız. Kesin olan bir şey var ki sarayın, saat kulesinin olduğu bölgenin hava alması lazım.

İTÜ'den de Dolmabahçe Sarayı'nın çöktüğüne dair bir rapor isteyeceğim. Anıtlar Yüksek Kurulu da bu konuyu daha ayrıntılı inceleyecek. Tarihe karşı sorumluyum. Birilerinin rant üretmesine izin veremem. Kendime 'Dolmabahçe Sarayı'nı denize iten bakan' dedirtmem.

Burayı eski dokusuna kavuşturalım istiyoruz. Elimizdeki eski gravürlerde buranın eski hali belli. Bölgeyi tekrar eski dokusuna kavuşturabiliriz. Akaretler Sıraevler gibi bir ortam burada yaratılabilir. Kafeler, sergi alanları, restoranlarla donatılmış bir kültür merkezi bir konser alanı oluşturulabilir. Bu plan daha önceki Beşiktaş yönetimlerine sunuldu 'Size istediğiniz yerde yeni stad yapalım' teklifi götürüldü ve onlar da 'Haklısınız. En doğrusu bu' demişti.