BIST 10.083
DOLAR 32,50
EURO 34,82
ALTIN 2.441,83
HABER /  DÜNYA

Berlusconiden Obama gafı

İtalya Başbakanı Berlusconi, ABD’nin yeni lideri için "Yanık tenli" ifadesini kullanınca büyük tepki çekti.

Abone ol

Dünya liderleri ABD’de başkanlık yarışından galip çıkan Barack Obama’yı tebrik etme yarışına girerken, renkli çıkışlarıyla tanınan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi yine ortalığı karıştırdı. Berlusconi resmi ziyaret için bulunduğu Moskova’da, Obama döneminde ABD-Rusya ilişkilerinin geleceğine ilişkin bir soruya karşılık, “Obama, yakışıklı, genç ve de biraz yanmış biri. ABD-Rusya ilişkilerini geliştirmek için gerekli tüm niteliklere sahip bir insan” yanıtını verince büyük tepki çekti. İtalya’da ana muhalefetteki Demokrat Parti Genel Başkanı Walter Veltroni, “Berlusconi’nin sözleri uluslararası arenada imajımıza ve onurumuza ağır darbe indirmiştir”dedi.

“Ben iltifat etmiştim”

La Repubblica gazetesi, “Berlusconi yine yapacağını yaptı. Dakika bir, gol bir” derken, diğer muhalefet partileri de Berlusconi’nin benzetmesini “ırkçılık kokan bir ifade” diye yorumladı. Ancak Berlusconi bu eleştiriler karşısında sertleşerek “Salaklar sahaya indilerse işimiz var. Tanrı bizi salaklardan korusun. Sözlerimde hakaret yok. Tam tersine, esprili bir iltifat niteliği taşıyor” dedi. Ancak Obama’nın dün birçok liderle telefonla görüşmesine karşılık, Berlusconi’yi aramaması İtalyan liderin bu sözlerine bağlandı.

Medvedev Obama’ya kızdı

BARACK Obama dün ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’yi arayıp verdiği destek için teşekkür etti. Ardından İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Japonya Başbakanı Taro Aso, Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Güney Kore Başbakanı Lee Myung Bak, Kanada Başbakanı Stephen Harper ve Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon ile görüştü. Ancak Obama Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’i aramadı. Seçimin hemen ardından Avrupa’ya yeni füze sistemi yerleştireceklerini açıklayarak, ABD’ye ve Obama’ya gözdağı veren Medvedev’in “kendisini görmezden geldiği ve tebriğine yanıt vermediği için” Obama’ya öfkelendiği belirtildi.