BIST 10.250
DOLAR 32,35
EURO 34,76
ALTIN 2.391,68
HABER /  GÜNCEL

'Berlusconi başbakan olmayacak'

İtalya'nın eski başbakanlarından Silvio Berlusconi'nin, gelecek ay yapılacak genel seçimi kazansa da başbakanlık görevine dönmeyeceği açıklandı.

Abone ol

İtalya'nın eski başbakanlarından Silvio Berlusconi'nin, gelecek ay yapılacak genel seçimi kazansa da başbakanlık görevine dönmeyeceği açıklandı.

Berlusconi'nin Özgürlükçü Halk Partisi (PDL) seçimler için Roberto Maroni'nin Kuzey Birliği ile ittifak anlaşmasına varmıştı.

Maroni, vardıkları seçim anlaşmasında Berlusconi'nin başbakan olmasının öngörülmediğini, Silvio Berlusconi'nin de bunu kabut ettiğini kaydetti.

İki parti bir merkez sağ hükümeti kurabilmeyi umuyorlar ama henüz başbakanın kim olacağı belirlenmedi.

Berlusconi, yeni hükümette maliye bakanlığı görevini üstlenebileceğini söyledi.

Silvio Berlusconi, daha önce verdiği bir mülakatta başbakanlık olasılığını tamamen reddetmeyerek "başbakan adayı seçimi kazandığımızda belirlenecek" dedi. Berlusconi PDL Genel Sekreteri Angelino Alfano'nun başbakan olabileceğini de söyledi.

Ancak gözlemciler Berlusconi'nin başkan bir lider altında görev yapmaktan pek mutlu olmayacağı inancında.

Roma'daki Amerikan Üniversitesi'nde siyasal bilimler profesörü olan James Walston, Reuters ajansına verdiği demeçte "Berlusconi seçimi kazanırsa başbakanlığı ele geçirmeye çalışacaktır" dedi. Ancak Prof. Walton, "Berlusconi'nin seçimi kazanmasını hiç beklemediğini, zaten kazanmaya da çalışmadığını, sadece seçim ortamını bozmaya çabaladığını" kaydetti.

Son dönemlerde yolsuzluk skandalına adı karışan Kuzey Birliği göçmenlere karşı çıkıyor ve İtalya'nın kuzey bölgesi için mali özerklik talep ediyor.

Kamuoyu yoklamaları, sağ bloğun, Pier Luigi Bersani'nin önderlik ettiği sol koalisyonun oldukça gerisinde olduğunu gösteriyor.