BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Berkut polislerine Rus pasaportu

Moskova yönetimi, Ukrayna'da lağvedilen özel polis birliği "Berkut" mensuplarına Rus pasaportu vermeye başladı

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın yeni yönetiminin lağvettiği özel polis birliği "Berkut" mensuplarına Rus pasaportu verme kararı aldı. 

Rus haber ajansı Ria Novosti'nin bildirdiğine göre, Rusya'nın, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Akmescit Başkonsolosluğu Basın Müşaviri Evgenia Kaplunenko, 1 Mart itibarıyla, dağıtılan Berkut birliği mensuplarına Rus pasaportu verilmesine başlandığını söyledi.

Kaplunenko, Rusya Dışişleri Bakanlığının kararı gereği Berkut polislerine pasaport verilebilmesi için gerekli tüm organizasyonel ve teknik imkanların sağlandığını bildirdi. 

BERKUT BİRLİĞİ KİEV'DE SAHNE ALMIŞTI

Ukrayna'da, Sovyet dönemindeki özel birliklerin devamı olarak gösterilen Berkut polis birliği, 1992 yılında organize suçlarla mücadele amacıyla kurulsa da zamanla yetki alanı genişletilerek her türlü toplumsal olayda kullanılmaya başlandı.

Geçen yıl kasım ayında başlayan Kiev'deki hükümet karşıtı protestolarda kalabalıkları dağıtmak için bu özel birlik etkili bir şekilde kullanılmıştı.

Zamanla polis şiddetiyle eşanlama gelen 4 bin kişilik bu özel birlik, eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç‘in azledilmesinden sonra kurulan geçici hükümet tarafından geçtiğimiz günlerde lağvedildi.

Berkut birliği mensupları, Kiev’deki protestolarda göstericilere ateş açarak, iki günde 80'den fazla göstericinin ölümünden sorumlu tutuluyor.

Ukrayna'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Parlamentoyu ve Başbakanlığı işgal eden silahlı grupların da Berkut polisleri olduğu ileri sürülmüştü.