BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,78
ALTIN 2.441,23
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Berhan Şimşek Erdoğan'ı ayetle vurdu

Siyasette şiir tartışması alevlendi. Aşık Veysel Heykeli'nin önünde açıklama yapan CHP'li Berhan Şimşek, Erdoğan'ı ayetle vurdu...

Abone ol

İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Aşık Veysel’in dizeleriyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik söylediği sözlere Gülhane Parkı’ndaki Aşık Veysel heykelinin önünde yanıt verdi. Şimşek Erdoğan'a İsra Süresi 16. ayeti hatırlattı...

Gülhane Parkı’ndaki Aşık Veysel heykelinin önünde bir basın açıklaması yapan CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek; Başbakan Erdoğan’ı sert sözlerle eleştirdi. Şiir sever, sanatsever bir başkanımız var diyen Şimşek; “Öyle ki, her fırsatta, eline mikrofon geçtiğinde kendini tutamaz; şiir okur, şarkı söyler. Hislenir, ağlar. Elbette bizim insani duygulara, sanatsal beğenilere söyleyecek bir sözümüz yok. Ama bunları politika malzemesi olarak kullanmaya kalkarsınız, insanlar da sizin samimiyetini sorgulama hakkına sahip olurlar. Söylediği ile yaptığı bir mi, diye sorarlar” diye konuştu.

Başbakanın geçmişten bugüne çeşitli toplantılarda okuduğu şiirleri tek tek sıralayan Şimşek; “Başbakan Ahmet Yesevi’den Hacı Bektaş’a, Pir Sultan’dan Hacı Bayram Veli’ye, Yunus Emre’den Mevlana’ya, Sababat Akkiraz’dan bestekâr Tatyos Efendi’ye, Cem Karaca’dan Ahmet Kaya’ya, Mehmet Akif’ten, Nazım Hikmet’e, Ahmedi Hani’den, Said-i Nursi’ye kadar herkesi anıyor” dedi.

İşine geldiğinde Başbakanın her kesimden, herkesten şiirler okuduğuna dikkat çeken Şimşek; “Uluslar arası toplantı, miting, Bakanlar Kurulu toplantısı, grup toplantısı fark etmiyor Başbakan için. Yeter ki bir çıkarı olsun. Bakanlar Kurulu toplantısında özelleştirme imzaları eksik mi kaldı ki, şiir okuyorsun? Nazım’dan şiirler okuyorsun, özgürlükten anladığın yok. Bir ağaç gibi tek ve hür, öğrencilerimizi polise coplatırcasına kardeşçesine” diye konuştu.

 Başbakan Erdoğan’ın mezarlık siyasetinden medet umduğunu kaydeden Berhan Şimşek; “Özelleştirmelerle ülkenin içini boşaltanlar, satacak bir şey kalmayınca şimdi de ülkenin şiirini, sanatını, ozanlarını, düşünürlerini, siyasi çıkarları için pazarlamaya kalkıyor, içini boşaltıyor” dedi.

Aşık Veysel’in yalnızca saz çalan türkü söyleyen biri olmadığını hatırlatan Berhan Şimşek; önünde basın toplantısı yaptığı Aşık Veysel heykelini göstererek, “Bakın burada bir Aşık Veysel heykeli var. Dün buraya geldim, ne kadar kötü bir halde olduğunu gördüm. Basın toplantısı yapacağımız haberi alınınca, göstermelik olarak etrafını temizlemişler. Aşık Veysel, bir düşünce ve bir felsefe adamı. Bu kimliğini de sanatına en yalın şekilde yansıtmıştır. Cumhuriyete ve devrimlerine sahip çıkmış kültür ve sanat adamıdır” dedi.

Aşık Veysel’in ülkenin derinliğinin yapı taşlarından biri olduğunu kaydeden Şimşek; “Böyle bir değerin heykelinin, kötü bir ortamda, biyografisi olmadan, kaidesi, peyzajı olmadan, isminin bile zor okunduğu, sazı kırık, alelade bir şekilde bırakılması, heykel olmanın ötesinde bir durum sergiliyor. Heykel, mekânıyla var olan bir sanattır. Eğer mekânsızlaştırılırsa, değeri kaybolur. Heykelin gücü, form, ruhu da ışıktır. Taşı değil, ışığı yontma sanatıdır” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’a İsrâ Suresi’nin 16. Ayeti’yle (Biz bir memleketi helâk etmek istediğimizde, onun refah içinde yaşayan şımarık elebaşlarına (itaati) emrederiz de onlar orada kötülük işlerler. Böylece o memleket hakkındaki hükmümüz gerçekleşir de oranın altını üstüne getiririz) seslenen Şimşek; “Hiç kimse merak etmesin. Ülkenin altı üstüne gelmesin diye sizi geldiğiniz gibi göndereceğiz” dedi.