BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,89
ALTIN 2.431,97
HABER /  GÜNCEL

Bereket tanrısı heykeli parçalandı

Bereket tanrısını simgeleyen heykel, kimliği belirsiz kişi tarafından parçalandı.

Abone ol

MERSİN'in Silifke İlçesi'ne bağlı Atakent Beldesi'nde Roma Dönemi'ne ait Kahraman Kral Anıt Mezarı'nın yan duvar taşında bulunan ve bereket tanrısını simgeleyen heykel, kimliği belirsiz kişi tarafından parçalandı.

Paslı Mevkii'ndeki M.S. 2 veya 3'üncü Yüzyıl Roma Dönemi'ne ait Kahraman Kral Anıt Mezarı'nın yan duvar taşındaki bereket tanrısı simgesi olan heykelin, aldığı darbe sonucu ikiye ayrılarak, parçalandığı fark edildi.

Hazine avcılarınca çekiçle vurularak tarihi eserin parçalandığını düşündüklerini söyleyen Silifke Turizm Derneği Başkanı Ahmet Tarlacı, bölgede yaptığı incelemenin ardından, yörenin en görkemli ve en iyi korunmuş yapısı olan anıt mezarın bu şekilde yağmalanmasının utanç verici olduğunu kaydetti.

Başkan Tarlacı, “Mezar anıtın en önemli özelliği öndeki podyumun yan duvar taşı üzerine yontulmuş fallus kabartmasıdır. Fallus, döl ve dirim tanrısı Priapos mitini çağrıştırmaktadır. Kimliği belirsiz hazine avcılarınca heykele zarar verildiğini düşünüyorum. Bizler vatandaşın bu konularda bilgilendirilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Camilerde din adamlarının vatandaşa duyurması açısından müftülükten bu konuda bir fetva almayı düşünüyoruz. Halkımıza bu değerlerin korunması gerçeğini aktarmalıyız. Bunlar bizim değerlerimiz. Parçalanan bu heykeli de müze ile temasa geçip, kimyasal maddelerle eski haline getirmeye çalışacağız” dedi.