BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,19
ALTIN 2.325,14
HABER /  GÜNCEL

Bedelliyle ilgili yeni gelişme! Kaç doğumlular yararlanacak 1994 için...

Bedelli askerlikle ilgili son dakika gelişmeler var. Yaş sınırı 31 Aralık 1993 olarak duyuruldu. 1 Ocak 1994 doğumlular kapsam dışında kaldı. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş yaptığı açıklamada bedelliden yararlanacak çalışanların ücretsiz izinli sayılacağını söyledi. Yurt dışında bulunan vatandaşlar ise uzaktan eğitim alacak.

Abone ol

TÜRKİYE'nin uzun zamandır konuştuğu bedelli askerlikle ilgili son dakika gelişmeler var. Meclis komisyonuna sunulan bedelli askerlikle ilgili yeni haberleri AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş bugün yaptığı açıklamayla duyurdu. Yurt dışındakiler için bedelli ücreti netleşirken kamu ve özel sektör çalışanlarına ücretsiz izin hakkı getirildi. İşte bedelliyle ilgili yeni gelişmeler:

Bedelli askerlik kaç gün? : 2018 yılı bedellisinde ilk başta temel askerlik süresi 25 olarak açıklanmıştı. Ancak son dakika değişikliği oldu ve komisyonda bu süre 28 güne çıkarıldı. Bu sürenin kısalması ya da tamamen iptal edilmesi söz konusu değil. AK Partili Mehmet Muş bugün yaptığı açıklamada "Bedelli askerlikten yararlananlar 28 gün temel askerlik eğitimine tabi tutulacaklar' diyerek sürenin kesin olduğunu belirtti.

Kimler 28 günden muaf : AK Parti Grup Başkanvekili Muş'un açıklamaları ile bu konudaki ayrıntı da belli oldu. Engelli olanlar ile yurt dışında yaşayanlar 28 gün temel askeri eğitimden muaf olacaklar. Engelliler 15 bin lira ücreti ödeyecek ancak silah altına alınmayacaklar. Yurt dışındakiler ise uzaktan eğitime alınacaklar.

Bedelli askerlik kaç doğumluları kapsıyor : Bu konuda netleşti. 2018 bedellisinde yaş sınırı 25 oldu. Bedelli askerlikten 31 Aralık 1993 ve öncesinde doğanlar yararlanacak. 1 Ocak 1994 doğumlular kapsamın dışında. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş konuyla ilgili şunları söyledi: 'Bedelli askerlikten 31 Aralık 1993 öncesi doğanlar yararlanacak. 1 Ocak'ı koyarsınız, 2 Ocak bir gün der. Dolayısıyla bir noktada kesilmesi gerekiyor. 1 Ocak 94 veya 95 gibi uzatma yapılmayacaktır.'

Yurt dışındakiler ne kadar ödeyecek : Bedelliyle ilgili bu nokta da ilk kez aydınlığa kavuştu. AK Partili Muş'un verdiği bilgiye göre yurt dışında yaşayanlar için bedelli ücreti 2000 Euro oldu.

28 Günle ilgili düzenleme olacak mı: Teklifte 28 gündür. Bununla alakalı herhangi bir düzenleme olmayacaktır. 28 gün temel askerlik eğitimi talep edilmektedir.

Çalışanların iş akitleri feshedilecek mi: Kamuda ve özel sektörde çalışanlar, askerlik hizmeti noktasında müracaat etmeleri durumunda bu kanun kapsamında değerlendirilecek. Ve kendileri ücretsiz izinli sayılacaklardır. Yani iş akitleri fesih olmayacaktır. 28 günlük temel askerlik eğitimini yerine getirebileceklerdir.

Ne kadar katılım olacak: Bundan önceki düzenlemede 200 bin kişinin müracaat ettiğini görüyoruz. Daha fazla rakamı beklemekteyim. Şu an için 1 milyon 324 bin civarında kişiyi ilgilendirmektedir düzenleme. Geçmiş dönemdeki katılımın çok çok daha üzerinde olacağını düşünüyorum. Askerlik hizmetine başlamamış olanlar başvurabilecek. Başlamış olanlar zaten bir süreç içerisinde.

Tazminat öndenecek mi 28 gün askerlik süresi nerede yapılacak: Usul ve esasları belirleme yetkisi Milli Savunma Bakanlığı'na verecektir. Nerede yerine getireceğiyle alakalı yeri onlar belirleyecektir. Diğer konuyla alakalı bunu çalışma bakanlığı ve SGK ile yapılacak görüşmede belli olabilir.

15 bin lira bedelli askerlik kredisi çeken ne kadar öder? Bedelli kredileri