BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,71
ALTIN 2.420,04
HABER /  DÜNYA

BDP’nin Irak tezkeresi eleştirisi

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, “Madem sorun çözülecekse, hükümet Kürt sorununu çözeceğini iddia ediyorsa bu tezkereye ne ihtiyaç var. ...

Abone ol

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, “Madem sorun çözülecekse, hükümet Kürt sorununu çözeceğini iddia ediyorsa bu tezkereye ne ihtiyaç var. Meclisin göreve savaş tezkeresi çıkartmak değil, barışı tesis etmektir” dedi.
TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, parlamentonun açılır açılmaz gündemi savaş tezkerelerinin oluşturduğunu söyleyen BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, müzakerelerin derinleştirilmesi, çatışmasızlığı kalıcı hale getirecek demokratik çözüm hareketlerinin hız kazanması gereken bir süreçte hükümetin savaş tezkeresini gündemine almış olmasının barış sürecinin ruhuna ters bir durum olduğunu belirtti. Hükümetin tezkerelere öncelik vermesinin tıkanıklık yaşanan çözüm sürecini daha da sekteye uğratacağını savunan Buldan, “Madem sorun çözülecekse, hükümet Kürt sorununu çözeceğini iddia ediyorsa bu tezkereye ne ihtiyaç var. Meclisin göreve savaş tezkeresi çıkartmak değil, barışı tesis etmektir. Bugün bu parlamento barış rolünü oynayamıyorsa bunun baş sorumlusu hükümet ve onun zihniyetidir. Hükümet biran önce bu yanlış yoldan dönmeli, çatışmalara ve gözyaşlarına neden olan bu savaş tezkeresini derhal geri çekmeli, güvenlikçi yaklaşımı terk etmelidir. Biz BDP olarak tezkereye şimdiye kadar olduğu gibi karşı çıkmaya devam edeceğiz, bu yöndeki demokratik muhalefetimizi sürdüreceğiz. Genel Kurul’a gelmesi halinde ‘hayır’ oyu kullanacağız” diye konuştu.

BDP HEYETİ İMRALI VE KANDİL’E GİDECEK Mİ?
“Demokratikleşme Paketi açıklandıktan sonra İmralı’ya gitmek gibi bir planınız var mı?” şeklindeki soruya, “Başvurumuzu yaptık ama bize geri dönüş olmadı, muhtemelen hafta sonu olur diye bekliyoruz” diye cevap veren Pervin Buldan, “Kandil’e gidilecek mi?” şeklindeki soru üzerine, “Adaya gittikten sonra muhtemelen Kandil’e gidilebilir. Adadan önce Kandil’e gitmek gibi bir niyetimiz yok” dedi.
Buldan, “Paketin tatmin etmediğini BDP dile getiriyor, tatmin olmadığını söylüyorsunuz bundan sonraki beklentiniz nedir?” şeklindeki soruya ise, “Sürecin devam edebilmesi için Öcalan yeni bir formattan bahsetti. Acilen antiterör yasasının değiştirilmesi, ikincisi, komisyonlar meselesi, acilen yasalaşması gereken bazı komisyonlardan bahsetmişti Öcalan, hükümetin bu komisyonları gündeme getirip yasalaştırması gerekiyor. İzleme kuruluna ihtiyaç var, sürecin ilerlemesi açısından faydalı olur” yanıtını verdi.
“Sizin talep ettiklerinizden paket içinde olan var mı?” şeklindeki soru üzerine Buldan, “Paket hazırlandığı süreç içinde BDP heyeti olarak hükümet ile bir iki kere görüştük. Ama paketin içinde ne olduğu ile ilgili bilgimiz yoktu. Paketin zaten hazırlanış yöntemi çok yanlıştı. Bu paketin aslında çıkacağı belliydi biraz, insanların tepkisine neden olacağı belliydi. Biz paketin hem hazırlanış biçimine hem de içerik olarak bu sorunu çözecek bir paket olmadığını düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.
“Yalçın Akdoğan’ın bir yazısında Kürt halkının çıkarları değil de hem örgütsel çıkarlar hem de siyasal çıkarların düşünüldüğünü söyledi, siz ne diyorsunuz?” şeklindeki soruya ise Buldan, “Kürtleri memnun etme ifadesini çok doğru bulmuyoruz. Paketin yetersiz olduğunu düşünüyoruz” cevabını verdi.
Karayılan’ın emeğe saygılı olunmadığı şeklinde bir açıklaması olduğu ve Öcalan’dan haber beklemedikleri yönünde bir açıklaması olduğu yönündeki sorulara cevap veren Buldan, “Genel olarak Kandil ile İmralı’nın görüşleri aynı. Kandil ve İmralı hükümetin acilen adım atması gerektiğini söylüyorlar” dedi.
(İHA)