BIST 10.541
DOLAR 32,28
EURO 35,01
ALTIN 2.476,10
HABER /  POLİTİKA

BDP'li belediyelere 'dil' darbesi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kürtçe broşür nedeniyle Diyarbakır Sur Belediye Başkanı ve meclisini görevden alan Danıştay kararına karşı yapılan başvuruyu reddetti

Abone ol

Türkiye'de belediyeler, Türkçe dışında bir dilde hizmet vermesinin yasaklanmasına karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) itiraz edemeyecek.

Deutsche Welle'nin Türkçe servisinin haberine göre, AİHM, Türkçe dışında farklı dillerde belediye hizmeti vermek istedikleri gerekçesiyle Danıştay tarafından görevlerinden alınan Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ve 18 belediye meclis üyesinin, bu karara itiraz amacıyla Strasbourg'da dava açmak için yaptıkları başvuruyu reddetti.

AHİM BAŞVURU YOLUNU KAPATTI

Mahkeme, başvurunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 34'üncü maddesi temelinde yerel yönetimlerin AİHM'ye başvuru hakkına sahip olmadıkları gerekçesiyle reddedildiğini açıkladı. Davacıların Sur Belediyesi'ni temsil ettiğine dikkat çeken mahkeme, AİHM'ye bireysel başvuruların sadece Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edilmesinden dolayı mağdur olduğunu öne süren gerçek kişi, hükümet dışı kuruluş veya kişi grupları tarafından yapılabileceğini hatırlattı.

TAKDİR ULUSAL MAHKEMENİNDER

 AİHM, davacıların Bodrum, Marmaris veya Kuşadası gibi turistik mekânlarda belediyelerin İngilizce veya Almanca hizmet verdiğine dair görüşlerini de "Bu konuda takdir ulusal mahkemelerindir, ülke koşullarını daha iyi bilen ulusal mahkemeler, bu konuda hükümde bulunmak için daha yetkilidir" diyerek reddetti.

ÇOKDİLLİ BROŞÜR

SUR BELEDİYESİ 5 DİLDE BROŞÜR YAPMIŞTI

Sur Belediyesi "farklı dillerde belediye hizmeti" için 6 Kasım 2006 tarihinde aldığı bir karar sonrasında, belediyenin 2004-2006 dönem faaliyetleri hakkında Türkçe dışında Kürtçe, Süryanice, Arapça ve Ermenice binlerce kitap ve broşür basıp dağıtmıştı. Danıştay ise bu sebeple belediye meclisinin feshedilmesine hükmetmişti. Başkan Abdullah Demirbaş ve arkadaşları Danıştay kararının AİHS ve Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi kararlarına aykırı olduğu gerekçesiyle 2007 sonunda AİHM'ye başvurmuşlardı. Başvuru, Ankara'ya karşı AİHM nezdindeki ilk başvuru olma özelliğine sahipti. 2009'da Abdullah Demirbaş yeniden Sur Belediye Başkanı seçildi.