BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

BDP'den Urfa Nevruz'unda Ciwan Haco bombası!

BDP Nevruz kutlamalarına güçlü bir hazırlık yaparken Diyarbakır'daki kutlamaya Öcalan'ın mektubu Urfa'dakine ise Ciwan Haco damga vuracak...

Abone ol

Diyarbakır'da BDP ve DTK'nın "Özgür Önderlik, Özgür Kürdistan" sloganı ile Diyarbakır'da düzenleyeceği ve yüzbinlerin buluşmasına sahne olması beklenen Diyarbakır'daki Nevruz etkinliğinde gözler Abdullah Öcalan'ın İmralı'dan göndereceği mektuba çevrildi. Öcalan'ın mektubu sürecin kaderini belirleyecek. Mektupta Öcalan, geride kalan bir yılı değerlendirip, sürece yönelik beklentilerini açıklayacak. Nevruz kutlamalarına, Karadeniz'in ünlü müzik grubu Karmate de katılacak. Urfa'da ise Kürtlerin ünlü rock sanatçısı Ciwan Haco sahne alacak.

Milliyetsinden Namık Durukan'ın haberine göre Güneydoğu'da BDP ve DTK'nın startını verdiği Nevruz kutlamaları binlerin katılımı ile canlı geçiyor. Nevruz etkinlikleri ile seçim mitinglerini birleştiren BDP, üç öğeyi öne çıkarıyor. bunların sırasıyla miting ve kutlama alanlarında Kürtlerin birliği, Türkiye'nin batısında HDP doğusunda ise BDP'nin seçimden güçlü çıkması, yerel yönetimlerden başlamak üzere "Demokratik Özerklik"i inşa etme startı olduğu belirtiliyor.

KARADENİZ VE ERMENİ GRUPLAR SAHNE ALACAK

Seçim mitinglerini "Referandum" havasında sürdüren BDP, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da yapılacak Nevruz etkinliklerine büyük önem veriyor. Diyarbakır'daki Nevruz etkinliklerine aralarında Irak Kürdistan Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani dahil İran, Irak, Suriye ve Türkiye'deki siyasi parti ve grupların liderleri, dünyanın bir çok ülkesinden siyasi parti, örgüt ve grupların temsilcileri davet edildi. davet edilenlerin sayısı 5 bin olarak açıklandı. Cuma günü yapılacak şenliğe Kürtlerin ünlü sanatçıları ve müzik toplulukları yanısıra Karadeniz müzik grubu Karmate ve Ermeni müzik topluluğu konser verecek.  Karmate, Laz dilinde "Su Değirmeni" anlamına geliyor. Karadeniz ezgilerini seslendiren grup, ilk albümü "Nani" ile ünlenmişti.

URFA'DA CİWAN HACO BOMBASI!

Cumartesi günü Şanlıurfa'da yapılacak olan Nevruz etkinliği de AK Parti-BDP arasında yarışa sahne olan kentte dengeleri etkileme eğilimi açısından önemseniyor. Urfa'daki Nevruz konserine Kürtlerin ünlü sanatçısı Ciwan Haco katılacak.

ÖCALAN'IN NEVRUZ MEKTUBU OKUNACAK

Diyarbakır'da Cuma günü yüzbinlerin buluşmasına sahne olması beklenen Nevruz etkinliğine Öcalan'ın Kandil'den göndermesi beklenen mektup damgasını vuracak. Yerel seçimlere kadar süreci bekleyecek olan Öcalan'ın yeni Nevruz mesajında, sürece yönelik yeni dönemde hükümetin yapması gerekenleri sıralayacağı ve sürecin ilerlemesinin isteklerin karşılanmasına bağlı olacağını açıklaması bekleniyor. Mektup yine Türkçe ve Kürtçe okunacak.

"BARIŞ VE MÜZAKERE YASASI" TALEBİ

Geçen yıl Öcalan'ın tarihi mektubu Diyarbakır nevruz alanında okunmuş ve Öcalan silahsız mücadele çağrısı yapmıştı. Kürt hareketinde yeni bir dönemin başlangıcı sayılan bu mektubun ardından örgüt 25 Nisan'da Kandil'de düzenlediği basın doplantsı ile silahlı militanhlarını Türkiye'den geri çekeceğini açıklamıştı. Geri çekilme ise resmen 8 Mayıs'ta başlamıştı. Bu süre içinde Öcalan, üç aşamalı bir çözüm planı açıklarken planın birinci aşmasının bitiğini belirtmişti. İkinci aşamaya geçilmesi için çözümün yasal zemininin hazırlanmasını istemişti. Öcalan bu kapsamda TBMM'de 8 komisyon kurulmasının yanısıra "Barış ve Müzakere yasası" çıkarılmasını talep etmişti.