BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.496,91
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

BDP ve CHP'ye şok suçlama

4+4+4 eylemi dolayısıyla savcılığa suç duyurusunda bulunan Ankara Emniyet Müdürlüğü, eyleme destek veren BDP ve CHP’li vekilleri de suçladı

Abone ol

Ankara Emniyeti, KESK ve Eğitim-Sen'in 28-29 Mart tarihlerinde organizi ettiği Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda yapılacak değişikler ile zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran 4+4+4 düzenlemesini protesto eylemi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bugün'ün haberine göre Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda 141 kişi hakkında şikayetçi olunurken, eyleme destek veren CHP ve BDP'li vekillere de "örtülü" provokasyon suçlamasında bulunuldu.

Ankara'da gerçekleştirilen 4+4+4 eylemi, polis raporlarına şöyle geçti:

YETERLİ ÖLÇÜDE GAZ

*28 Mart günü saat 12.20'de Samsun, Muş, Artvin, Kırıkkale ve Maraş'tan 14 otobüsle Ankara Büyükşehir Belediye binası önüne gelen 750 kişilik topluluk araçlarından indikten sonra ellerindeki pankart ve dövizleri açarak yolu araç trafiğine kapattı.

*Topluluğu yönetip yönlendiren KESK Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Akman Şimşek, Eğitim-Sen Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Bozgeyik ile Betül Korkut'a grubu dağıtmaları için uyarı yapıldı.

*Saat 14.45'te Şimşek, Bozgeyik ve Korkut, "Haydi yürüyoruz arkadaşlar" şeklinde yönlendirici konuşmalar yaparak barikatı aştı.GMK Bulvarı'nda kanuna aykırı eyleme devam eden gruba katılmak amacıyla ellerindeki pankart sopaları, çevreden topladıkları tahta, sopa ve sökmüş oldukları kaldırım taşlarını Çevik Kuvvet polislerine atarak saldırı yapıldı. Polis, grubun saldırısını kıracak ölçüde yeteri kadar gaz kullandı. Ancak dağılmamakta direnen grubu TOMA aracından tazyikli su sıkıldı. Grup bu kez çevreden topladığı taşlarla polise ikinci kez saldırdı.

*Saat 14.55'te CHP Tokat MilletvekiliOrhan Düzgün, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker,Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu ile Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu topluluğun yanına gelerek, "Barikatın kaldırılarak topluluğun yürüyüşüne izin verilmesi yönünde" görevli emniyet mensupları ile görüşme yaptı. CHP'li vekillere, eylemin kanunsuz olduğu ve Ankara Valiliği'nin yasaklama kararı aldığı belirtilerek grubun toplu şekilde yürüyüşüne müsaade edilmeyeceği ifade edildi.

KÜRTÇE ŞARKIYLA HALAY

*Saat 15.40'da topluluk getirdikleri karton, odun parçaları ve lastiklerle yolun ortasında ateş yaktı. Sözde devrim şehitleri adına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekilerek eyleme devam edildi.

*Saat 16.45'te BDP Milletvekili Demir Çelik, Ulaştırma kavşağında bekleyen gruba katıldı. Saat 16.55'te KESK Yönetim Kurulu Üyesi Akman Şimşek, "Arkadaşlar kimse ayrılmasın biraz sonra kurmaylarımız gelecek. Yaptığımız eylem 2 günlük bir eylemdir yarın daha güçlü bir şekilde eylemimize devam etmek için meydanlarda olacağız" dedi. Araçla getirilen kumanyalar topluluğa dağıtıldı.

*Saat 12.15'te eyleme destek vermek için topluluğun içerisinde bulunan CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi gruba hitaben bir konuşma yaptı.

*Saat 22.20'de Şehit Adem Yavuz Sokağı'na 71 EK 256 plakalı araç ile battaniye getirilerek eylemcilere dağıtıldı. Eylemciler battaniyeleri yola serip üzerine oturarak GMKBulvarı'nı araç ve yaya trafiğine kapattı.

*28 Mart 2012 günü eylemcilerin ellerindeki pankart, flama sopası ile akabinde uzaktan taş, sopa, şişe gibi sert cisimleri atmak sur etiyle yaptıkları saldırı sonucu Emniyet Müdür Yardımcısı M. Murat Şahin ile polis memuru Mehmet Hayta yaralandı.

TESPİT ETTİK

*Ayrıca CHP milletvekilleri; Süleyman Çelebi, İsa Gök, Kadir Gökmen Öğüt, Musa Çam, Veli Ağbaba, Özgür Özel, Melda Onur, Hüseyin Akgün, Sakine Öz, Tufan Köse, Ramazan Kerim Özkan, Orhan Düzgün, Mehmet Şeker, Mevlüt Dudu, Selahattin Karaahmetoğlu, Gürsel Tekin, Bihlun Tamayligil, BDP milletvekilleri Demir Çelik, Sebahat Tuncel, Halil Aksoy, Ertuğrul Kürkçü ile Ankara'da kanunsuz yapılan gösteri yürüyüşlerinden tanınan Doğan Kaya, Yüksel Aydın, Kenan Akbaba, Devrim Kahraman, Köksal Aydın, Yaşar Polat, Musa Sever, Satı Burunucu, İsmet Meydan, Hüseyin Boy, Ahmet Eroğlu, Haydar Tufan Taştan, Ömür Üçkol, Mustafa İsmail Botan, Özgün Sütemen, Zennure Karaarslan, Özge Altunöz, Hüseyin Gevher, Erkin Bulut, Cevdet Özdemir, Mahmut Yiğit, Bülent Salmanoğlu, Mehmet Toğan, Fikret Aslan, Özgür Aydın, Sema Şahin, Duygu Keskin, Alihan Cengiz, Fatma Kalaçay, Eda Nalçacı, Turgut Türkpençe ve Ali Demirarslan'ın da eylem yapan grubun içerisinde bulunduğu görevliler tarafından tespit edildi.

BDP'Lİ ÇELİK NÜFUZUNU KULLANMAYA KALKTI 

*29 Mart 2012 günü saat 10.05'te KESK Genel Başkanı LamiÖzgen megafonla emniyet mensuplarına hitaben konuşma yaptı. Dağılmamakta direnen topluluğu provoke etmeye ve yönlendirmeye devam etti.

*Saat 12.50'de BDP milletvekilleri Halil Aksoy ve Demir Çelik görevlilerimizin yanına geldi. Çelik, kitleyi alarak TBMM'ye gideceklerini veorada açıklama yapılacağını belirtti. Kendisinin Meclis'egeçebileceği, ancak topluluğa izin verilmeyeceği söylendi. Çelik bunun üzerine, "Toplulukla birlikte yürürsem ne yapacaksınız? Bizleri öldürecekmisiniz? Boynumuzu mu kıracaksınız. Siz ne anlarsınız demokrasiden, siz ancak boyun kırmayı bilirsiniz" şeklinde polisi itham edici sözler sarf etti. Görevlilere yönelerek "Personeliniz bana boynunu kırarım dedi. Kendisine haddini bildireceksin ve gereğini yapacaksın" diyerek güvenlik kuvvetleri üzerinde nüfuzunu kullanmak suretiyle baskı oluşturmaya çalıştı.