BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

BDP, CHPye öyle bir benzetme yaptı ki!

Kılıçadroğlu'nun genel başkanlığı ile büyük bir rüzgar yakalayan CHP'nin durumuna BDP'den çok ilginç bir yorum geldi.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
Kürt sorununu görmeyen CHP’nin Baykal döneminden farklı olmayacağını savunan BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız’dan ilginç CHP değerlendirmesi:

Herkes treni sallıyor… İnsanlar da trenin gittiğini sanıyor. Ama raylar bitmiş durumda. Treni sallayıp gidiyor gibi göstermek yerine yeni raylar döşenmeli.

CHP Kongresinde yaptığı konuşmada “Kürt” sözcüğünü kullanmadığı için eleştirilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik eleştiriler sürüyor. BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı ile yeni bir rüzgar yakalayan CHP’nin durumunu İNTERNETHABER’e değerlendirdi.

KÜRT DEMEMENİN KOŞULU

Kılıçdaroğlu’nun neden “Kürt” sözcüğünü kullanmadığını açıklarken, “Türk de Çerkez de demedim” diyerek etnik kimlik üzerinden siyaset yapmayacağı mesajı verdiğini hatırlattığımız Yıldız şunları söyledi:

"Sayın Kılıçdaroğlu ne 1989 raporunu ne de Kürt sorununu anlamamış. Bu raporu hala hazmedememiş. Bence yeniden okusun. Alevi ben Aleviyim diyorsa, Kürt ben Kürdüm deme gereği duyuyorsa bunun nedenini görmek gerek. Orada ezilen horlanan bir kimlik var ki onu öne çıkarıyor. Kimlikler bugün çağdaş dünyanın en değer verdiği unsurlardan. Avrupa’da insanlar çok kimlikli.

Kimlik siyaseti yapmıyorum, bak Türk de demedim demek olmaz. Eğer kimliğinden dolayı ezilen bir Türk varsa Türk de demeli, Çerkez de demeli. Hangi kimlik eziliyorsa ona vurgu yapman gerek. Devletin o kimliği tanıma koruması anlamında sorun kalmadıktan sonra Türk de deme, Çerkez de deme zaten. Çünkü o zaman doğal hale gelir Avrupa’da insanlar ben şuyum, buyum demiyor. Neden bütün kimlikler koruma altında.”

BDP’DEN CHP’YE 3 ÖNERİ

CHP’de değişim dönüşüm noktasında çok umutlu olmayan Yıldız’ın Kılıçdaroğlu’na önerilerde de bulundu. İşte Yıldız’ın önerileri:

”Bugün verdiği demeçlerden Baykal dönemi ile aralarında bir fark olmadığını görüyoruz. İlk demeçleri tabi. Öncelikle eski raporları yeniden okumalı. Ayrıca yeni bir çalışma ekibi kurmalı. Neden Kürtler “Ben kürdüm” diyor, neden Aleviler, “Ben aleviyim” diye vurgulama gereği duyuyor bunları bir araştırsın. Ayrıca CHP’nin dışladığı insanlar var. Eşref Erdem, Ercan Karakaş gibi bu sorunları bilenler ve dile getirdikleri için dışlananlar. CHP bu kesimlerle yeniden buluşmalı. Bugün CHP’ye verilen kredinin altında mevcut politikaların değişeceği inancı yatıyor. Eğer değişmezse aldığı kredi de gider.”

Kılıçadroğlu Kurultay konuşmasında, “Kimseyi ötekileştirmeyeceğiz, herkesi kucaklayacağız” demişti. Yıldız’a bu sözlerin Kürt sorununu da kapsayıp kapsamadığını sorduk. Yıldız, “Evet bu önemli. Ama ötekileştirmemek için o kimliğe sahip çıkıp, yaşatmak gerek” yanıtı verdi.

RAYLAR BİTMİŞ, TRENİ SALLIYORLAR

Yıldız’ın CHP’nin bugün yükselen yıldızıyla ilgili de kaygıları var. İşte Yıldız’ın CHP’nin bugünkü durumunu anlattığı hikaye:

Sovyetlerde bir hikaye anlatılır. Herkes treni sallıyordu. İnsanlar da bu nedenle trenin gittiğini sanıyordu. Gorbaçov geldi ve “Raylar bitti, buyurun inin” dedi. Yani treni sallamadı. Şu an CHP’nin yaptığı da bu. Gidiyor gibi görünüyor ama öyle değil, raylar bitmiş. Yapılması gereken de treni gidiyor gibi göstermek değil, gitmesi için yeni raylar döşemek.