BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.512,84
HABER /  GÜNCEL

'Bayram ateşkesine uyulmuyor'

Suriye'deki kimi kaynaklar bu sabah da silah seslerinin duyulduğunu söylüyor.

Abone ol

Muhalif kaynaklar Suriye ordusunun, Kurban Bayramı ateşkesine rağmen çeşitli şehirlerde topçu ateşi açtığını duyurdu.

Halep'te muhaliflerin denetimindeki bölgeler ile, ülkenin doğusundaki Deir Ezzor ve başkent Şam'da topçu ateşi ve silah sesleri duyulduğu bildiriliyor.

BM'nin girişimiyle dün sabah yürürlüğe giren ateşkes, Şam'da dün meydana gelen bombalı saldırı ve diğer çatışmalar nedeniyle zarar görmüştü.

Muhalif kaynaklar, ateşkesin ilk günündeki çatışma ve saldırılarda 150 kişinin öldüğünü söylüyor.

Son haftalarda gelen ancak doğruluğu teyit edilemeyen haberler Suriye'de her gün 150 ya da 150'yi aşkın kişinin öldüğüne işaret ediyor.

Başkentin Duma semtindeki bir kaynak, ordunun bu sabah erken saatlerden itibaren havan topu ateşine başladığını söyledi.

Muhammed Dumani, Reuters'e "bir saat içinde 15 patlama duyduğunu ve en az iki sivilin öldüğünü" söyledi.

Dumani, ateşkesli ya da çatışmalı günler arasında fark göremediğini ifade etti.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bugünkü olaylarda sekiz kişinin öldüğünü, Suriye savaş uçaklarının Halep üzerinde uçtuğunu bildirdi.

"Brahimi'nin başarısızlığı"

Lahdar Brahimi'nin ateşkes girişimi, dört gün boyunca çatışmaların durdurulmasını öngörüyordu; Brahimi böyle bir ateşkesin barış görüşmelerine zemin hazırlamasını umuyor.

Hükümet ve silahlı muhalifler, ateşkes ile ilgili yaptıkları daha önceki açıklamalarda, "karşı tarafın uyması koşuluyla" ateşkese sadık kalacaklarını söylemişti.

Özgür Suriye ordusu'nun Halep'teki bir komutanı, ateşkeşin başarısız olduğnu ve "başmamadan bittiğini" söyledi.

Abdül Cabbar el-Okaydi, Fransız Haber Ajansı'na "Dün bazı cephelere gittiğini, ordunun topçu ateşini durdurmadığını" söyledi.

Okaydi, Suriye halkının "kobay"a dönüştüğünü söyledi.

Silahlı mhulalif komutan "Bir arabulucu her seferinde girişim başlatmak istiyor ama biz hükümetin buna uymayacağını biliyoruz" dedi.

Suriye ordusu, silahlı muhaliflerin saldırılarına karşılık verdiğini söylüyor.

Suriye-Türkiye sınırındaki BBC muhabiri, ateşkes düzenlemesinin pek çok zayıf yanının olduğunu; kimsenin çatışmaların bıçak gibi kesilmesini beklemediğini söylüyor.