BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,85
ALTIN 2.387,53
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Bayraktar'dan Yassıada açıklaması

Menderes'in yargılandığı Yassıada'nın turizme açılacağı yönünde çıkan haberler üzerine Bakan Erdoğan Bayraktar, açıklama yaptı.

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, merhum Başbakan Adnan Menderes ve 2 bakan arkadaşının idam kararının alındığı Yassıada’nın yapılaşmaya açılmayacağını açıkladı.

Bakan Erdoğan Bayraktar, katıldığı bir televizyon programında Yassıada’nın müze ve demokrasi adası olacağını belirterek “Yassıada’nın imar planında yapılaşma diye bir şey yok.” dedi.

Menderes'in yargılandığı Yassıada'ya lüks otellerin yapılacağı iddia edilmişti. İddiayla ilgili ortaay atılan imar planının ayrıntıları basına yansımıştı. Tıklayın

MÜZE VE DEMOKRASİ ADASI OLACAK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Yassıada’nın demokrasi adası olması talebiyle başlatılan projenin, bazı çevreler tarafından 'Yassıada turizme açılıyor' şeklinde yansıtıldığını belirten Bakan Bayraktar, “Türkiye demokrasisine hançer vurulan Yassıada, müze ve demokrasi adası olacaktır. Adnan Menderes ve arkadaşlarının hatıralarını incitecek yapılaşmaya izin vermeyiz.” şeklinde konuştu.

OTELLER YAPILMAYACAK

Yassıada’nın turizme açılmadığının altını çizen Bakan Bayraktar, “Yassıada da kültür merkezi ve müze yapacağız. Buralara gelen insanlar, bir gece kalmak isterse onlar içinde bir barınma yeri, bir butik otel şeklinde küçük bir şey yapılabilir. Ama burada oteller yapılmayacak. İmar planında böyle bir şey yok. Yassıada'da yapılaşma diye bir şey yok” dedi.

İMAR PLANLARINA İBADETHANE DÜZENLEMESİ

Bakan Bayraktar, imar yönetmeliğinde, 'cami' olarak belirtilen alanların bundan böyle 'ibadethane' olarak gösterileceğini söyledi.

Dünyada hoşgörünün arttığını dinler arasında yakınlaşma başladığını dile getiren Bakan Bayraktar, “Bizim de dinimizin farklı görüşleri ile bütünleşmemiz lazım. Mesela her Müslüman birazda Alevidir. Hz. Ali’yi sevmeyen Müslüman yoktur. Cemevlerini de artırmamız gerekiyorsa, yasal statüye kazandırmamız gerekiyorsa bunun çalışmalarını yapmalıyız. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanımızın, Başbakan Yardımcımızın çalışmaları var. Cami tanımını imar yönetmeliğin de kaldırarak dini tesis dedik. Bizim artık birbirimizi ötekileştirmek, ayrıcalık yapmak gibi lüksümüz yok. Birbirimize daha çok sarılmalıyız, farklılarımızı zenginlik kabul etmeliyiz. Cemevlerini de bir külliye, kültür merkezi, ibadet yeri, 24 saat açık olan bir toplanma yeri gibi şekillendirmeliyiz. Türkiye’nin birleşmesi ve bütünleşmesinde bu çok önemlidir.” diye konuştu.