BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,72
ALTIN 2.401,73
HABER /  POLİTİKA

Baykalın Anayasa inadı

Baykal ve Erdoğan Anayasa değişikliği paketinde anlaşamadı. Erdoğan'ın uzlaşalım önerisine Baykal cevap verdi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal işsizliğin azaltılması için istihdamın üzerindeki yüklerin azaltılmasını istedi. "İstihdam üzerinde hiçbir ülkede bizim kadar yük yoktur. İstihdam üzerindeki yükün derhal kaldırılması lazım." diyen Baykal, istihdam üzerindeki yükler kaldırılmadan işverene işçi al demenin makul olmadığını dile getirdi.

TOBB 64. Genel Kurulu'nda konuşan Baykal, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumu değerlendirdi, önerilerde bulundu. Bankacılık sektörünün karını koruduğunu kaydeden Baykal, "Buradaki tablo iyi anlaşılmalıdır. Bankacılıkta büyüme kamu sektörünün büyümesinden kaynaklanan bir büyümedir. Bankaların karı özel sektör karı değildir." dedi.

Türkiye'de ihracat sektörünün daralmaya başladığını kaydeden Baykal, doğrudan sermaye girişinin azaldığını, bütçe açığının tırmanmaya başladığına dikkat çekti. Küresel krize karşı kredi garanti fonunun kurulmasını isteyen Baykal, istihdam üzerindeki yüklerin bir an evvel azaltılmasını istedi: "İstihdam üzerinde hiçbir ülkede bizdeki kadar yük yoktur. İstihdam üzerindeki yükün derhal kaldırılması lazım. Başbakan 'Her biriniz 1 kişi alsanız işsizlik azalır.' diyor. İstihdam üzerindeki yükü indirmeden ek bir işçi al dememiz haklı, makul değil. 'Kayıt dışı çalıştıran işyerlerini şikayet edin' diyor. Devlet bunun için teşkilat kurmuş. O yapmalı."

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE YİNE TEPKİ

Ekonomideki bozulmayı iktidar muhalefet tartışmasına bağlamanın yanlış olacağını savunan Baykal, "2006'dan sonra ekonomideki bozulma dışa bağımlı olmanın sonucudur." şeklinde konuştu. Anayasa değişikliğiyle ilgili de konuşan Baykal, "Kavgayı sürdürerek bunu sürdüremeyiz. Anayasa paketi hazırlanıyor. Türkiye'de siyasi gerginliği arttıracak, yargıyı siyasallaştıracak değişiklikleri bahaneler bularak gerçekleştirmeye kalkarsanız siyasi gerilimi arttırır. Bu konuda herkes dikkatli olmalı." diye konuştu.