BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Bayık'tan BDP'ye akıllı ol mesajı

Terör örgütü PKK, muhataplık konusunda BDP'ye rol biçti. Örgütün üst düzey isimlerinden Cemil Bayık, parti yöneticilerini uyardı.

Abone ol

PKK yöneticilerinden Cemil Bayık, "Binlerce tutuklunun olduğu yerde görüşme bile olmaz" diyerek BDP'ye açık mesaj yolladı.

BDP Kürt sorununda muhatap olacak mı? Hükümetin Kandil'den ayrıl baskısına BDP'nin tavrı ne olacak? Ankara'nın İmralı-Kandil-BDP hattı bozulacak mı? 

Radikal yazarı Cevdet Aşkın'ın bugünkü köşesi tartışmalara ışık tutuyor. Bayık'ın açıklamaları BDP'nin siyasi rolünü bitiriyor.

(...)PKK yöneticilerinden Cemil Bayık “Binlerce tutuklunun olduğu yerde görüşme bile olmaz. BDP bu kadar insanın tutuklanmasını ve kendisine dayatılan tasfiyeyi görmezlikten gelebilir mi? BDP tasfiye edilecek ama hiçbir şey olmamış gibi AKP ile görüşecek. Bu görüşme değil, bu bir şantaj ve dayatma olur. Ne böyle bir görüşme olur ne de bu ortamda müzakere olur” dedi. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre Bayık, BDP heyetinin ABD’de temaslarda bulunmasını ABD yönetiminin Kürt sorununda kimin muhatap olduğunu ortaya koyduğunu ileri sürdü. ABD’deki görüşmeleri olumlu bulduklarını ifade eden Bayık, taleplerinin haklı olduğu için mücadeleye devam etmeleri halinde Türkiye’ye, Avrupa’ya ve ABD’ye demokratik çözümün kabul ettirileceğini savundu.

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

Bayık’ın sözleri BDP’nin hükümet ile Kürt sorununun çözümüne ilişkin herhangi bir temasının olmayacağını haber veriyor.
BDP, Bayık’ın sözünü ettiği tutuklamalardan rahatsızlığını en son Demirtaş’ın Bursa’daki konuşmasında olduğu gibi pek çok defa dile getirmekle birlikte mevcut şartlarda görüşme ya da müzakere yolunu kapatan herhangi bir açıklama yapmamıştı.
Karayılan’ın 28 Mart’ta “Öcalan’a tecrit varken hiç kimse müzakere masasına oturmaya cesaret edemez” açıklamasından sonra Bayık’ın dünkü sözleri, Demirtaş’ın “Muhataplık rolünü oynamaya hazırız” ifadesini geçersiz kılıyor ve önümüzdeki dönemde BDP’yi adeta siyaseten ‘ipotekli’ hale getiriyor.
PKK bunu niçin yapıyor? Çünkü Kandil’in 2012 yılına yüklediği anlam öylesine büyük ve devletle çatışması öylesine şiddetli ki, ekseninde yer alan güçlerde herhangi bir ‘gevşeme’ görmek istemiyor.
Ancak bu durum legal bir siyasi parti olan BDP’ye manevra yapacak alan bırakmıyor ve partinin Kandil’le eşgüdümlü çalışma görünümünü güçlendiriyor."