BIST 10.618
DOLAR 32,25
EURO 35,03
ALTIN 2.491,04
HABER /  POLİTİKA

Baydemir'e Paşa zırhının sırrı varmış!

Osman Baydemir'e özel zırhlarla donatılmış ikinci el Audi-8 otomobil alındı. Fiyatının da 650 bin TL olduğu belirtilmişti ama...

Abone ol

İçişleri Bakanlığı tarafından 7 kez suikast yapılacağı bilgisinin verilmesinden sonra Baydemir'e özel zırhlarla donatılmış ikinci el Audi-8 otomobil alındı. Ancak aracın 650 bin TL değil, 498 bin TL'ye mal olduğu belirtildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e 650 bin TL'ye özel zırhlarla donatılmış Audi-8 makam aracının alındığı yolundaki haberlerin gazetelere yansımasından sonra, bu konu ile ilgili detaylar da ortaya çıktı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yetkilileleri, Başkan Osman Baydemir'in daha önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin alt kuruluşu Diyar A.Ş.'den kiralanan Volvo S-80 model zırhlı otomobili kullandığını belirtti. Yetkililer, bu otomobilin zırhlarının çelik olması ve camlarının görüş mesafesini düşürmesi nedeniyle, Diyar A.Ş. firmasının geçen yıl Audi-6 marka yeni bir zırhlı otomobil gönderdiğini söyledi.

BAKANLIK 7 KEZ UYARMIŞ

Daha sonra İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nden 7 kez yazılı olarak Osman Baydemir'e yönelik suikast yapılacağı bilgisi aldıklarını dile getiren aynı yetkili şunları söyledi:

"İçişleri Bakanlığı tarafından 7 kez suikast yapılacağı bildirilen bir belediye başkanına zırhlı araç alınması kadar doğal ne olabilir ki? Yaptığımız araştırmada 1999 yılında DİSKİ ve belediyenin tüm araçları dahil 83 aracı vardı. Makam ve servis araçları, otobüsler, iş makinalarıyla bu sayı şimdi 450'ye çıktı. Ayrıca 650 bin Tl'ye malolduğu söyleniyor. Bu rakam da yanlış. 498 bin TL'ye malolan ikinci el Audi marka bir otomobil alındı. Bu aracın alımı da kamu ihale kurumunun belirlediği şartlar dahilinde alınmıştır. Açılan ihale şartnemesi ve duyurusu yerel gazetlerde yapılarak, her şey prosedüre uygun olarak alınmıştır."

Yetkililer, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin 20111 bütçesinin 80 milyon lira olduğunu da açıkladı.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği, Başkan Osman Baydemir'e alınan makam aracıyla ilgili yazalı açıklama yaptı.

Açıklamada, yakıt ve bakım masrafları belediyede olmak üzere aylık 2750 TL kira bedeli ile kullanılan aracın sık arıza yapması ve ekonomik ömrünü tamamlaması üzerine Büyükşehir Belediyesi, demirbaşa kayıt etmek üzere araç satın alma yoluna gittiği belirtilen açıklamada aynen şöyle denildi:

"Bunun için İçişleri Bakanlığı'ndan 'Koruma Hizmetleri Yönetmeliği' gereğince 6.8.2010 tarihinde 'olur' alındı. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 19'uncu maddesi uyarınca 'ikinci el 2008 ve üstü model zırhlı bir araç alımı' için açık ihale yöntemi ile ihaleye çıkıldı. Kamu İhale Bülteni ve yerel bir gazetede yayımlanan ilanın ardından 25.11.2010'da ihale yapıldı. Araç ve zırhı dahil olmak üzere 498 bin TL ihaleyle araç alımı gerçekleştirildi. İkinci el araç alımı yapıldığı için sadece yüzde 1 ÖTV ödemesi yapıldı. Araç belediye demirbaşına kaydedilerek hizmet aracı olarak kullanılmaktadır. Konu art niyetli çevrelerce maksatlı olarak spekülasyon konusu yapılabileceği önceden öngörüldüğünden gerek İçişleri Bakanlığı ve gerekse başkanımızın üyesi olduğu siyasetin genel merkezinden gerekli görüşler alınarak süreç başlatılmış, kamuya açık ve şeffaf bir şekilde tamamlanmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur"