BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,71
ALTIN 2.410,08
HABER /  POLİTİKA

Baydemir mahkemeye gidiyor

PKK için "Silahlı Kürt muhalefeti" dediği için yargılanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile ilgili davada görevsizlik kararı verildi.

Abone ol

"Yasadışı silahlı örgüt propagandası yapmak" suçunu işlediği iddia edilen Baydemir, Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.

PKK'nın yayın organı Roj TV'ye katılarak, terör örgütü PKK için "Silahlı Kürt muhalefeti" dediği gerekçesiyle hakkında dava açılan Baydemir, Diyarbakır 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Duruşmada savunma yapan Baydemir, 8 Temmuz 2007 günü Roj TV'de yarım saat kadar konuştuğunu belirterek, "Bu süre içindeki yaptığım konuşmayı aynen tekrar ediyorum. Ülkemizin demokratikleşmesi, Kürt sorunu, kalkınma hususunda görüş ve önerilerimi belirttim. Konuşmamın bir bütün olarak değerlendirildiğinde tamamen fikir hürriyeti kapsamındadır" dedi. Baydemir, 'Silahlı Kürt muhalefeti' demenin herhangi bir kişiyi, kuruluşu öveme anlamına gelmediğini belirtti. Baydemir'in avukatı Muharrem Erbey de müvekkilinin konuşmasının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesini ve beraatını istedi.

İddia makamı, mütalaasında sanığın terör örgütü yayın organı Roj TV'ye katılarak, "1999 yılında sonra iki büyük gelişme olduğu, bunlardan bir tanesinin Kürt muhalefetinin stratejik bir değişime giderek silahı yöntem dışına çıkardığını deklare ettiği ve hatta silahlı militanların Türkiye'nin sınırlarının dışına çıktığı" ifadelerinin kullanıldığını hatırlattı.

İddia makamı "Her ne kadar sanığın sözlerinde 'Yasadışı örgüt' ibareleri yer almıyorsa da konuşmanın yapıldığı ortam, diğer konuşmacılar, konuşmanın yapıldığı yayın kuruluşunun yayın politikası, konuşmanın tümü birlikte değerlendirildiğinde ve özellikle konuşmanın basın ve yayın kuruluşlarındaki etkisi de nazara alındığında sanığın 'Kürt muhalefetinin stratejik bir değişime giderek silahı yöntemi dışına çıkardığı' şeklindeki ibarelerinde muhalefet olarak 'Yasa dışı örgütü' kastettiği gayet açıktır" dedi.

Sanık Baydemir'in "Kürt muhalefeti" sözü ile "Yasa dışı örgüt propagandası" yaptığını belirten savcı, TMK'nın 7/2 maddesini ihlal niteliğinde olduğunu, sanığın suç kastının bulunup bulunmadığının görevli Ağır Ceza Mahkemesi'ne ait olduğunu dile getirerek, dava dosyasının ilgili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, dosya kapsamı ve iddianame içeriği dikkate alındığında Baydemir'in eyleminin sabit olması halinde 3713 sayılı yasanın 7/2 maddesinde düzenlenen "Yasa dışı örgüt propagandası yapmak" suçunu oluşturduğunu, 5235 sayılı yasanın 12 ve 14. maddeleri gereğince dosyanın CMK 250 maddesi gereğince görevli Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.