BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,85
ALTIN 2.415,43
HABER /  MEDYA

Batılı diplomat hazırlanan tezgahı anlattı

Batılı bir diplomatla konuşan Yeni Şafak Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi, ikinci bir isyan hazırlığının yapıldığını iddia etti.

Abone ol

Gezi Parkı eylemleri sona erdi ancak tartışmalar bitecek gibi değil. Siyasete ve toplumu etkileyen Gezi olayları yeniden başka bir şekilde tekrar edecek mi?

İşte bu soru kulaktan kulağa yayılıyor. Batılı bir diplomatla görüşen Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, sonbaharda ikinci bir kalkışmanın hazırlıklarının yapıldığını yazdı. Yazara kulak veriyoruz.

GEZİ BİR TESTMİŞ

(...)Batılı bir diplomatla Gezi olayları hakkında konuşurken, irkildim. Gezi eylemlerinin ilk başlarında, ülkesine, 'Gezi'den Arap Baharı çıkmaz' diye mesaj göndermiş. Beni irkilten bu olmadı elbette ki. 'Ama olaylara hükümetin müdahalesinden sonra Batı'da, 'Gezi'den Arap Baharı mı çıkıyor sorusu hakim olmaya başladı' deyince, işin gerçek yüzünü anladım. Demek ki, bir noktadan itibaren Gezi'ye, Arap Baharı çıkar mı umuduyla destek verilmiş. Daha da ötesi Gezi bir testmiş. Hükümetin bu tür olaylara müdahale şeklini test etmişler. İlk başlarda sergilenen acemilik ise, onlara, Arap Baharı için umut vermiş.  O nedenle sonbaharla birlikte ikinci kalkışma hazırlıkları yapılıyor deniliyor."

ERDOĞAN'DAN KORKMUYORLAR

Körfez ülkelerinde yetişen bir akademisyenle görüşen Selvi, ayrıca ilgniç analizi sayfasına taşıdı. Buna göre Arap ülkeleri Erdoğan'dan korkmuyor ve Mursi'yi tehlikeli buluyormuş.. Nedenini Selvi'ye açıklayan Ortadoğu uzmanı bakın neler söylüyor?

(...)'Çünkü bunu Arap halklarına izah edebilirler. Onlar Müslüman ama Türk, ayrıca laik derler. Türkiye'nin laik yapısı nedeniyle İslam dünyasındaki etkisi sınırlı kalabilir.' Analizde kulak verilmesi gereken çok önemli bir nokta var. 'Ama Arap ülkelerinde demokrasinin başarılı olması Suud Krallığı ve Körfez emirlikleri için alarm zillerinin çalması demek. O açıdan Mısır çok önemli. Mısır'da demokrasi başarılı olsa Körfez'deki saraylarda tehlike çanları çalmaya başlayacak demektir'."