BIST 10.793
DOLAR 32,21
EURO 34,84
ALTIN 2.411,56
HABER /  GÜNCEL

Başörtülü aday için seferber oldular!

Ankara 2. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı başörtülü Aynur Bayram'dan çarpıcı açıklamalar

Abone ol



TWİT-ÜL HAVADİS- “Başörtülü aday olsun mu olmasın mı?” tartışmaları günlerce tartışıldı. Bir çok yasağa maruz kalan başörtülü kadınlar Meclis’te başörtülü bir milletevekili olmasının simgesel de olsa bu yasakları kıracağını düşünerek kampanyalar düzenledi. Sonuçta siyasi partilerden bekledikleri desteği alamadılar.  Bazı partilerin başörtülü aday göstermesi ise seçilebilme ihtimalinin düşük olması nedeniyle tatmin edici olmadı. İşte bu durum adaylık başvurularının son günü, seçilme hakkını sonuna kadar kullanmak isteyen başörtülü bir kadının “ Ankara 2. Bölgeden Bağımsız Aday” olmasına neden oldu.


Meclis’te başörtülü milletvekili görmek isteyenlerin yoğun ısrarı üzerine verdiği mücadeleyi Meclis’e taşımaya karar vermiş Aynur Bayram. Gazeteci- yazar olan Aynur Bayram’ın adaylık kararı çok ani olmuş. Adaylık ücreti olan 7 bin 500 lirayı da apar topar toplayıp başvurusunu yapmış. Gördüğü yoğun ilgi karşısında kendisi de şaşırmış. Adaylık sürecinde gerekli olan maddi giderlerin karşılanması için kendisinden hesap numarası isteyenler de olmuş, “aday ol yeterki bizleziklerimizi satar parasını göndeririz” diyen de.

Şimdi çıktığı yolda kararlı ve emin adımlarla ilerleyen Aynur Bayram başörtülü kesimin milletvekili talebini karşılamak için hazırlanıyor. Biz de Aynur Bayram’ı Twit-ül Havadis’e konuk ederek adaylık sürecini ve bundan sonraki hedeflerini konuştuk. Twitter üzerinden canlı gerçekleştirdiğimiz söyleşi ve daha fazlasını sizler için cevapladı Aynur Bayram.

Bakın Aynur Bayram kimdir, neden bir partiden değil de bağımsız aday oldu, seçilirse neler yapacak, başörtüsünü açacak mı? İşte bu soruların cevaplarıyla başbaşa bırakıyorum sizi…


Hatice Kübra
@AynurBayramgztc  kimdir? öncelikle kısaca sizi tanıyarak başlayalım

Aynur Bayram
@Htckubra  elbettte öncelikle bizleri takip eden herkese iyi akşamlar ben Aynur Bayram 3,5 yıldır Ankara'da yaşıyorum. Aslen Bursalıyım ve yaklaşık 3,5 yıldır da gazeteciyim .

 Hatice Kübra
@AynurBayramgztc  nerede gazetecilik yapıyorsunuz?

Aynur Bayram
@Htckubra    Ankara ilk olarak Dost tv de tv program ve sunucusu olarak çalışmaya başladımk sonra da Ankara'nın yerel gazetesi il gazetesinde muhabir olarak çalışıyorum. Aynı zamanda haberevet.com adlı haber sitesinde köşe yazarlığı yapıyorum. Aynı sitede muhabir olarak görev yapıyorum.


Hatice Kübra
@AynurBayramgztc  peki siyasetle daha önceden ilgileniyor muydunuz?

Aynur Bayram
@Htckubra  Ankara'da gazetecilik yaptığımı belirtmiştim. Siyasetle her zaman ilgilendim, ilgileniyorum. Gazeteci olarak takip ettiğim siyasette şimdi takip edilen olmak varmış. Kısmet


Hatice Kübra
@AynurBayramgztc  milletvekili adaylığı fikri önceden de var mıydı siz de?

Aynur Bayram
@Htckubra Aklımın bir köşesinde vardı ama bu seçimde düşünmüyordum doğrusu

ADAYLIK İÇİN NEDEN SON GÜNÜ BEKLEDİ

Hatice Kübra
@AynurBayramgztc  siz son gün başvuru yaptınız, bu seçimde de düşünmediğinizi söylediniz, neydi son gün kararınızı değiştiren?

Aynur Bayram
@Htckubra  Son ana kadar bir başörtülünün herhangi bir partiden seçilebilecek bir sıradan aday olmasını bekledim. Ama maalesef böyle bir aday ortaya çıkmadı. Bağımsız olarak da çıkmadı. Son birkaç saat kala haberevet.com'daki köşe yazıma gelen yorumları okuduğumda çok duygulandım. Yanımda dostlarım vardı. Aniden karar verdik. Ve gittik başvuruda bulunduk. Adaylık için gereken bedeli temin için uğraştık. Allah nasip etti ve böyle oldu.


BİLEZİĞİMİ SATIP SİZE GÖNDERMEK İSTİYORUM!

Hatice Kübra
@AynurBayramgztc  neydi sizi duygulandıran okur yorumları, paylaşır mısınız?

Aynur Bayram
@Htckubra  yazımda başörtülü kadınların ne zaman Meclis'e gireceğini doğru zamanın ne olduğunu sorgulamıştım. Bileziğimi satıp size size göndermek istiyorum, emekli maaşım sana feda gibi mesajlar aldım. Okuyucularım benim aday olmak istediğimi düşünerek böyle yazdığımı düşünmüş olacaklar. O yazıyı yazmam da gelen yorumlar da adaylığıma vesile oldu.  Gerçekten çok duygulandım. İnsanlar birinin başörtüsüyle çıkıp bu yükü omuzlamasını istiyordu. Bunu yürekten hissettim


Hatice Kübra
@AynurBayramgztc    peki aday olduğunuzu öğrendiklerinde tepkileri ne oldu?

Aynur Bayram
@Htckkubra Müthiş!..Sağolsunlar, günlerce uyutmadılar. Telefon, e-mail, faks...İnanılmaz...Türkiye'nin değil sadece dünyanın dört bir ya nından müthiş destek geldi. Bu arada internetten adaylığımı öğrenen Serdar Arseven sağolsun köşesinde telefon numaramı vermiş o andan itibaren adeta bir patlama oldu. gazetelerde ve pekçok sitede haberler çıktı. Sonra Sayın Nazlı Ilıcak yazdı neyse seçimden sonraki gün uyuruz İnşallah......


BAŞÖRTÜLÜLERİN KORKULARI VAR!





Hatice Kübra

@AynurBayramgztc   Meclis'te başörtülü vekil görmek isteyen insanların az olmadığını görüyoruz. Sizce neden başörtülü bağımsız aday bu kadar az?


Aynur Bayram
@Htckubra bunun bence birkaç nedeni var. Biliyorsunuz tam 7 bin 734 lira bedel koymuşlar, bu bir engel. İkincisi insanların belli kaygı ve korkuları var. Bir kadının bu korkuları üzerinden atması çok da kolay değil bence.


Hatice Kübra
@AynurBayramgztc  ne gibi korkular bunlar?


Aynur Bayram
@Htckubra başörtülü olduğundan dolayı bir kere bir şeyler daha farklı ve zor oluyor. Yürüdüğünüz yol daha çetin ve çetrefilli oluyor. Bir de erkek egemen bir sahada mücadele etmek ayakta kalmak zor. Hani deriz ya kurtlar sofrası.....

Hatice Kübra
@AynurBayramgztc    peki sizin başörtülü olmaktan dolayı karşılaştığınız en büyük engel neydi?


BAŞÖRTÜLÜ OLDUĞUM İÇİN KAPIDAN ÇEVRİLDİM!

Aynur Bayram

@Htckubra hangisinden başlasam bilmiyorum ... Eğitim hayatımı mı, iş hayatımı mı anlatayım…

Eğitim hayatım başörtüsü sorunu nedeniyle sekteye uğradı dile kolay 7 yılım gitti. 19 yaşımda ortaokula başladım. 21 yaşımda liseye başladım 25 yaşımda ise üniversiteyi kazandım ve Niğde Üniversitesinde Radyo Televizyon Programcılığını okudum. Orayı geçelim mezun oldum iş aramaya başladım başörtülü olduğum için birçok yerel ulusal televizyon ve gazetenin kapısından çevrildim.


Sizi ekrana çıkartamayız size habere gönderemeyiz hep bir mazeret inanın yüzlercesi bende mevcut. Daha sonra başörtüsünü sorun etmeyen Dost TV'ye kabul edildim ve orada yapımcı ve sunucu olarak çalıştım. Ama haber içerikli bir yayın yapmadığım için hep bir gazeteyi istedim. Allah Yardım etti Ankara İLgazetesi'nde muhabir olarak çalışmaya başladım. Mesleğimi icra ederken beni görenler çok yadırgadı. Çünkü gazetecilik foto muhabirliği bir kadın için çok zor. Başörtülü için ise imkansız görülüyordu. İmkansızı ispatlama nedense hayatım boyunca hep bana düşüyordu. Böylede devam ediyor:)

ÜNİVERSİTEDEKİ AYRIMCILIK MECLİS'TE!

Hatice Kübra
@AynurBayramgztc   siz sarı basın kartınız olmasına rağmen Meclis'ten geri çevrildiniz bildiğim kadarıyla. Ne hissettiniz o zaman?

Aynur Bayram
@Htckubra Ne hissedebilirim ki?... Benim Meclis'imde benim okuyucuma haber yapma azmindeyken böyle bir tavırla karşılaşmak. Böyle bir tavırla karşılaşıyorsunuz. Üniversitede karşılaştığım ayrımcılık Meclis'imde...Milli Mücadeleyi başlatmadan Meclis'imde. Hemen yetkililere gittim, herkes topu birbirine atıyor. Sonra Serdar Bey bunu yazınca Mehmet Ali Şahin Bey aramış. Ve birilerinin işgüzarlığı demiş. Halbuki, tüzüğe muğlak bir madde koymuşlar. Ona dayanarak bu zulüm. Çok üzüldüm çok


Hatice Kübra
@AynurBayramgztc   bu yaşadıklarınızı anlattığınızda genelde başörtülüler ajitasyon yapıyor diye algılanıyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Aynur Bayram
@Htckubra Başörtülülerin büyük bir bölümü böyle algılamıyor. Özgürlükler beklemez, özgürlük için atılan her adım saygıyı hak eder


SEÇİLİRSE NELER YAPACAK?
2. BİR MERVE KAVAKÇI VAKASI YAŞANACAĞINI DÜŞÜNÜYOR MU?
SEÇİLİRSE BAŞÖRTÜSÜNÜ ÇIKARTACAK MI?
AK PARTİ'NİN OYLARINI BÖLER Mİ?


[PAGE]


Nasıl bir seçim kampanyası yürütmeyi düşünüyorsunuz?

Ben kendimi tek başına bir aday olarak görmüyorum. Biz hep beraber bir özgürlük mücadelesi veriyoruz. Daha evvel de ifade ettiğim gibi bir başka başörtülü aday seçilebilecek durumda olsaydı ben aday olmayacaktım. Bunun yerine o aday kardeşimi desteklemek için elimden geleni yapacaktım. Şimdi ben adayım. Ben kendimin adayı değilim. Hep birlikte bir yola çıktık. Bu yükü hep birlikte kaldıracağız.

Evet yükün ağırlık noktası benim omuzlarımda olacak, ama bu ancak birlik halinde hareket edersek kaldıracağımız bir yük. 1 ile 1’i toplarsanız 2 eder. 1 ile 1’i omuz omuza yaslarsanız 11 eder. Yanına 1 daha yaslarsanız 111, bir daha 1111, bir daha 11 bin 111 ve 111 bin 111. İşte bu bizi hep beraber meclise taşıyacak. Biz 1’leri alt alta toplamak yerine omuz omuza yaslayarak sonuca ulaşacağız inşallah. Ben nacizhane baştaki 1 oldum. Eğer bir başkası aday olsaydı ben aradaki 1’lerden biri olurdum. Ya da şöyle diyelim birimiz hepimiz hepimiz birimiz için. İşte bu benim propaganda stratejim. 

Seçim Bölgenizi ne kadar tanıyorsunuz?

Mesleğim gereği Ankara’nın dört bir yanına gidip görme şansım oldu. Tabi bunlar sadece gidip görme değil, örneğin Beypazarı’na gittim şenliklerin yapıldığı zaman bütün esnafla birebir sohbet edip, onlarla dertleştim onların haberlerini yaptım. Örneğin Nallıhan’dan bana gelen haberleri Ankaralılar’a duyurabilmek için haberlerini yaptım. Bu durum Altındağ, Keçiören, Çubuk, Elmadağ, Yenimalle, Kazan, Kızılcahamam,  Pursaklar ve Ankara’nın diğer ilçelerinde de durum böyle.

Seçim ofisiniz var mı?

 İlk seçim büromuzu Altındağ Güneşevler Mahallesi’nde tuttuk hazırlıklar devam ediyor. Seçim bölgemin kilit noktalarında bu doğrultuda seçim bürolarımızı açmaya devam edeceğiz. Şimdi ben seçim bölgemdeki ilçelerin merkezi yerlerinde birer büro açmak istiyorum. İlk büromuzu bu işe gönüllü bir grup arkadaşın kendi aralarında organize olmasıyla açabildik. Diğer büroları da kısmetse böyle açacağız. Hadi arkadaşlar sizde organize olun. Programımızda en az bir miting var. Kısmetse bu mitingde on binler bir araya gelecek. Sayın Engin Noyan en az yüz bin rakamını telaffuz etti.  Allah onun gönlüne göre versin ne diyelim? 

Sloganınız var mı?

Ben yasaksız bir Türkiye hayaliyle ve özgürlüklerin bekletilmemesi gerektiği düşüncesiyle yola çıktım. Zamanla sloganlar ortaya çıkacaktır, ancak şu an için vurguladığım en önemli slogan ‘Özgürlükler beklemez’

BAĞIMSIZ VEKİL OLMAK DAHA FAYDALI!

Seçilirseniz hedefleriniz neler?

Öncelikli hedefim giriştiğimiz işin onuruna vakarına en ufak bir halel getirmemek. Sizlerden alacağım vekâletin ve inancımın bir parçası olan başörtümün onuruna layık olabilmek. Kısmet olursa meclise girersem bu şahsımda milyonlarca mağdurun meclise girişi anlamına gelecek. Hiçbir kararı kendi başıma almayacağım. İşlerimde istişareye yaslanacağım. Seçildiğimde dev bir istişare ekibi kurmayı planlıyorum. Bu istişare ekibinde toplumun hak ve özgürlük mücadelesine katkıda bulunan bütün kesimlerden kardeşlerimin yer alması için elimden gelen gayreti göstereceğim.

Kendimi asla Meclis'in labirentlerine hapsetmeyeceğim. Bir partiden seçildiğinizde bir soru önergesi verebilmek için bile parti yönetiminden izin almak mecburiyetindesiniz. Hele hele kanun teklifi vermek isterseniz büsbütün bağımlısınız. Oysa bağımsız bir milletvekili olarak, milletimin hakka uygun taleplerinden başka bir bağımlılığım olmayacak. Öyle inanıyorum ki benim ayağı yere basan kanun tekliflerim, beni taşıyan milyonlarında desteğiyle, gerektiğinde baskısıyla hayat bulacak. Sizce herhangi bir partinin labirentlerinde kaybolmuş bir vekil olarak mı yoksa bağımsız bir vekil olarak mı daha faydalı olurum? Diğerlerinden çok sayıda olacak zaten.

BAŞÖRTÜSÜNE KARŞI ÇIKANLARIN SAYISI AZALIYOR!

Seçilirseniz Merve Kavakçı’nın karşılaştığı tepkiyle karşılaşmayı bekliyor musunuz?

Hayır Sayın Kavakçı’nın karşılaştığı tablo bence meclis tarihine düşmüş kara bir lekedir. O günden bu yana bir hayli yol kat ettik. Dün üniversitelere ikna odaları kuranlar ‘Türban konusunda artık konuşmayacağım’ deme noktasına geldiler. İnşallah bizleri köşeye sıkıştırmak için kullandıkları ‘türban’kelimesinden de vazgeçecekler.

CHP seçim kaybede kaybede tuttukları yolun yol olmadığını anlamaya başladı. MHP, üniversitelerde başörtüsüne özgürlük düzenlemesine katılmış bir parti olarak, beni daha doğrusu başörtümü hedef alacak değil. AK Parti’nin tavrı zaten ortada. Saadet Partisi, BBP, HAS Parti gibi partilerimizde hak ve özgürlük alanının genişlemesinden yana. Medyaya gelince orada da dengeler lehimizde.

Bize ancak marjinal birkaç medya organı karşı çıkar ki demokrasilerde farklı seslerin olması gerekir. Ben Sıkıntı yaşanacağını hiç zannetmiyorum. Yeter ki şu önümüzdeki gerçekten zorlu seçim sürecini aşalım. Kabul etmek gerekir ki karşımızda büyük maddi imkânlara sahip olan propaganda merkezleri olacak. Ancak ben hiçbir propaganda aygıtının inanmış bir yüreklerden güçlü olacağına inanmıyorum.

 Birileri bir yandan Atatürk’ün seçme ve seçilme hakkını vermesiyle övünür. Diğer yandan da Türkiye’de yaşayan kadınlarımızın en az yüzde 65’ini oluşturan başörtülü kadınların meclise girmesine karşı çıkar. Neyse ki başörtüsüne karşı çıkanların sayısı her geçen gün daha da azalıyor.

BAŞÖRTÜSÜ KAPIDA BIRAKILACAK BİR ŞEY DEĞİL!

Seçilirseniz başınızı açacak mısınız?

Ben başımı açmak için milletvekilliğine aday olmadım. Bu noktada başımı açmam. Bana göre başörtüsü kapıda bırakılacak bir şey değil.

 
AK Parti oylarını bağımsız başörtülü adaylar bölecek mi?

Sayın Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kolayca bölüneceğini söylemenin büyük bir haksızlık ve özgüven eksikliği olduğunu belirtmişti. Aynı noktadan hareketle AK Parti’nin bir bağımsız başörtülü adaydan zarar görebileceğini düşünmekte AK Parti’ye haksızlık olur. Bizim için tabelalar bir amaç değil hizmet için birer araç olarak düşünülmeli. Ortada bir zulüm varsa bu zulmün bir an evvel çözülmesinden başka çare yoktur. Özgürlükler beklemez