BIST 10.719
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.499,13
HABER /  DÜNYA

Başkonsoloslara, Bakan tavsiyesi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, başkonsolosların sicilinin iyi olduğu yerde Türkiye’nin sicilinin de iyi olacağını belirterek, “Sizden tek...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, başkonsolosların sicilinin iyi olduğu yerde Türkiye’nin sicilinin de iyi olacağını belirterek, “Sizden tek beklentimiz, isteğimiz tarihin siciline, bulunduğunuz ülkelerdeki vatandaşların gönüldaşlarının, tarihdaşlarının siciline iyi geçin” dedi.
Bakan Davutoğlu, yurtdışına yeni atanan başkonsolosların son dersine katıldı. Dışişleri Bakanlığı’nda başkonsoloslara hitap eden Davutoğlu, 51 yeni büyükelçilik ataması yapıldığını aktararak, 22 başkonsolosun yeni görev yerlerine uğurlanacağını belirtti. Davutoğlu, büyük devletlerin büyük gelenekler üzerine oturduğunu söyleyerek, büyük devletlerin geleneklerinin büyük sorumluluklar getirdiğini ifade etti. Davutoğlu, başkonsoloslara hitabında 4 ana unsura dikkat çekerek, birinci unsurun psikolojik unsur olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Görev yaparken sizin çok kuvvetli bir özgüven içinde hareket etmenizi bekliyoruz. Her ne olursa olsun, vatandaşlarımızın hukukunu savunurken, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni herhangi bir zeminde temsil ederken özgüveninizden hiçbir şekilde taviz vermeyeceksiniz. Herhangi bir yabancı yetkili veya vatandaş sizin gözünüzde, bakışınızda, olaya bakış tarzınızda o özgüveni hissetmeli” şeklinde konuştu.
Son kararname ile dört ülkede büyükelçilik açıldığını belirten Davutoğlu, bunların Kamboçya, Panama, Dominik Cumhuriyeti ve Brunei olduğunu kaydetti. Bu büyükelçiliklerle birlikte yurtdışındaki temsilin 218’e ulaştığını belirten Davutoğlu, Türkiye’nin dünyada en fazla yurtdışı temsile sahip 8 veya 9. ülke olduğunu ifade etti. Başkonsoloslardan güçlü bir iletişim ağı oluşturmalarının beklendiğini ifade eden Davutoğlu, “Gittiğiniz andan itibaren hem vatandaşlarımız arasında hem de vatandaşlarımızı temsil eden sivil toplum kuruluşları arasında network oluşturacaksınız, hem de o ülkeyle, bölgenizle ilgili sağlam bir network kuracaksınız” ifadelerini kullandı.
Bakan Davutoğlu, kendisini üzen durumun yurtdışında yaşayan vatandaşın oradaki temsilcilikten yeterli ilgiyi göremediğini söylemesi ya da o ülkedeki Türk toplumunun terk edildikleri intibasının yaşaması olduğunu söyleyerek, “Bulunduğunuz yerlerde her ne suretle olursa olsun, herhangi bir vatandaşımızı ilgilendiren bir husus varsa, herhangi bir vatandaşımız mağdur olmuşsa, gözünden tek bir damla gözyaşı düşmüşse o yaşı önce siz göreceksiniz, onlarla ilk siz temas kuracaksınız. Olaki suçlu olsalar dahi, ilk önce işin aslına siz öğrenip müdahil olacaksınız” diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hepsinin kendileri için aziz olduğuna işaret eden Davutoğlu, “Hepsiyle temas kuracaksınız. Hiçbir ayırım gözetmeden hepsini ziyaret edeceksiniz” ifadelerini kullandı.
Başkonsolosların, vatandaşların yanında yer alması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, eski anlayışın, vatandaşları fişlemeye çalışan, potansiyel suçlu olarak görmeye çalışan anlayışın bittiğinin altını çizdi. Başkonsolosların gittikleri ülkelerde yönetimle olması gereken ilişkilerine de değinen Davutoğlu, ülkenin kurallarına itibar ederek ve saygı göstererek görev yapmaları gerektiğini belirtti. Davutoğlu, yabancı düşmanlığına işaret ederek, “Yabancı düşmanlığına karşı gönüllüler cephesi oluşturacağız. Yabancı düşmanlığı, ırkçılığa karşı sadece bizlerden değil, arzu eden bütün topluluklardan oluşan iyi niyet elçileri oluşturmak durumundayız” şeklinde konuştu.
Davutoğlu, yurtdışında yaşayan vatandaşların kendi kendisine yetebilmelerinin önemine dikkat çekerek, “Sizler sadece başarılı, başarı hikayelerini oluşturan Türklerle salonlarda buluşmayacaksınız. Onlarla buluşun, özellikle de son dönemde büyük kriz sebebi olan, tasfiye edilen şirketlere çözüm aramalısınız. Fakir mahallelerine gitmelisiniz. 3-4 ailenin kaldığı yerlere gideceksiniz. En zayıf, en fakir kimse önce onu tanıyacaksınız. Onu oradan nasıl kurtarırız, onu düşüneceksiniz” diye konuştu.
Davutoğlu, başkonsolosların sicilinin iyi olduğu yerde Türkiye’nin sicilinin de iyi olacağını belirterek, “Sizden tek beklentimiz, isteğimiz tarihin siciline, bulunduğunuz ülkelerdeki vatandaşların gönüldaşlarının, tarihdaşlarının siciline iyi geçin” dedi.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ise, kararname ile atanan başkonsoloslara 2 hafta süreyle ders verildiğini hatırlatarak, Başkonsoloslara hitabet, takım çalışması, liderlik, stres ve öfkeyle baş etme, kamera önünde konuşma gibi derslerin verildiğini söyledi. Koru, 22 tane Başkonsolosun atamasının yapıldığını kaydederek, 3 tane yeni başkonsolosluğa da atama yapıldığını belirtti.