BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.393,45
HABER /  EKONOMİ

Başkentgaz için en yüksek teklif Torunlar'dan

Başkentgaz ihalesi için en yüksek teklifi 1.162 milyar dolar ile Torunlar Gıda verdi.

Abone ol

Başkent Doğalgaz'ın nihai pazarlık görüşmesi yapıldı. 6 grup yarıştığı ihalede en yüksek teklifi 1.162 milyar dolar ile Torunlar gıda verdi.

İHALEYE KİMLER KATILDI?

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı dördüncü kez Başkent Gaz için ihaleye çıktı. İhaleye Eksim Yatırım Holding A.Ş. -GENPA Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.­ MKS Marmara Entegre Kimya Sanayi A.Ş. OGG, Fernas İnşaat A.Ş. , Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Türkerler İnşaat Tur. Mad. Enerji Üretim Ticaret ve San A.Ş.­ Gama Holding A.Ş. OGG , Zorlu Holding A.Ş. , Akfen Holding A.Ş. – STFA Yatırım Holding A.Ş. OGG olmak üzere 6 grup katıldı.

İhale salonunda Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve Türkerler İnşaat'ın sahibi Kazım Türkerler de yer aldı.

İHALEDE NELER YAŞANDI?

İhale elemesiz turla başladı. Bu turda alınan en yüksek teklif 717 milyon dolar oldu. Ardından elemeli tura geçildi. İlk turda en yüksek teklif 935 milyon dolar olurken, Zorlu Holding elendi. İkinci elemeli turda ise EMG Başkent(Eksim­Genpa­MKS Marmara) konsorsiyumu elendi.

Elemeli turların ardından açık artırma 1,056 milyar dolar ile başladı. Açık artırmadan sırasıyla Türkerler ­Gama konsorsiyumu, Fernas, ve Akfen çekildi. En yüksek teklifi 1,162 milyar dolar ile Torunlar Gıda verdi.

TÜRKİYE'NİN İKİNCİ BÜYÜK DOĞALGAZ DAĞITIM ŞİRKETİ

Türkiye'nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan Başkent Doğalgaz, 9,161 kilometre dağıtım hattına, 1,100'ün üzerinde basınç düşürme istasyonuna, esnek ring sistemi ile düşük basınçlı güvenli dağıtım özelliğine sahip.

Şirketin, 2037 yılına kadar geçerli dağıtım lisansı bulunuyor. Abone sayısı 1,4 milyon olan şirketin tarifeleri, 2017 yılı sonuna kadar dolar bazında sabitlenmiş durumda. Başkentgaz, 2,3 milyar metreküpü aşan satış hacmi, yıllık 3,6 milyar metreküpün üzerinde de dağıtım hacmine sahip. Başkentgaz'ın yıllık 70 binin üzerinde abone artışı oluyor. Abonelerin yüzde 74'ü ise ön ödemeli sınıfında yer alıyor. Başkentgaz daha önce üç kez ihaleye çıkarılmıştı.