BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.509,71
HABER /  GÜNCEL

Başkan adayları son turlarını atıyor

ABD'de seçimlere dört gün kala başkan adayları Barack Obama ve Mitt Romney oy avında kilit öneme sahip eyaletlere ağırlık veriyor.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri’nde başkanlık seçimlerine günler kala adaylar Barack Obama ve Mitt Romney, kilit öneme sahip eyaletlere yoğunlaştı.

Barack Obama, Ohio, Wisconsin, Iowa ve Virginia’da, Mitt Romney de Iowa’nın yanı sıra New Hampshire ve Colorado’da seçmenlerle buluşuyor.

Her iki adayın ortak ziyaret noktası Iowa’nın Dubuque bölgesi.

Anketler, Obama kilit eyaletlerde önde çıksa da adayların başa baş gittiğini gösteriyor.

Ohio’daki BBC muhabiri Paul Adams, seçimlere günler kala kamuoyu anketlerine göre Obama’nın zafere yakın olduğunu aktarıyor.

Adams, Sandy fırtınası sonrası idarenin kuvvetli olması ve işsizlik rakamlarının beklenenden daha düşük çıkmasıyla Obama’nın elinin güçlendiği görüşünde.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg de Obama’yı desteklediğini açıklamıştı.

'İki farklı Amerika'

ABD Çalışma Bakanlığı Ekim ayında 170 bin yeni iş imkânın doğduğunu belirtip bu rakamın beklentilerin üstünde olduğunu açıkladı.

Seçim öncesi yayımlanan ekonomik verilere göre işsizlik oranı da yüzde 7.8’den, yüzde 7.9’a çıkarak beklentilerin altında kalmış oldu.

Seçim kampanyalarında adaylar, sandık başına gidecek Amerikalılara ‘iki farklı Amerika’dan birini tercih etmelerini’ istiyor.

Ohio’da destekçilerine seslenen Obama, “Değişimin ne demek olduğunu biz biliyoruz. Kesinlikle Vali’nin sundukları değişim değildir” diyerek rakibi eski Massachusetts Valisi Romney’ye atıfta bulundu.

İşsizlik oranlarının açıklanmasından kısa bir süre sonra açıklama yapan Obama, “Gerçek bir ilerleme sağladık ama yapmamız gereken daha çok iş var” dedi.

Romney ise işsizlik rakamlarını, “ekonominin fiilen durduğunun acı bir hatırlatması” olarak değerlendirdi.

Eski Massachusetts Valisi Romeny, “Başkan adayı Obama değişim sözü verdi, ama sözünü tutamadı. Ben de değişim sözü veriyorum ama bunu başarabileceğimi gösterecek geçmişim var” diye konuştu.

Romney, ‘Obama’nın istihdamın nasıl arttırılacağını bilmediğini’ söyledi.

Başkan yardımcısı adayları da seçime dört gün kala meydanlardaydı.

Demokrat Başkan Yardımcısı adayı Joe Biden Wisconsin’de, Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı adayı Paul Ryan da Colorado ve Iowa’da seçmenlerle bir araya geldi.

First Lady Michelle Obama da Virginia’da eşini yalnız bırakmadı.

Adaylar hafta sonu da seçim konuşmalarına devam ediyor.

Obama, Ohio, Wisconsin ve Virginia’dan sonra New Hampshire, Florida ve Colorado’ya geçecek.

Romney ise Cumartesi günü New Hampshire, Iowa ve Colorado’da, Pazar günü ise Pennsylvania’da olacak.