BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Başbuğ'un PKK'yı bitirme planına 7 itiraz

İlker Başbuğ'un terör sorununa ilişkin tespitleri çok konuşulacak.

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un "Terör Örgütlerinin Sonu" adlı kitabının yayımlanması nedeniyle Milliyet gazetesine verdiği röportajın yankıları sürüyor. Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ'ın Başbuğ ile yaptığı söyleşi askerin tepesindeki isimlerin terör sorununa ilişkin bakışını yansıtması açısından önem taşıyor.

Bir dönem TSK'nın 1 numarası olan Başbuğ'un terör sorununa ilişkin teşhis ve önerilerini kimi eleştirdi, kimi olumlu buldu. Uzun söyleşiden dikkat çeken bölümleri ele aldık. Başbuğ'un görüşleri beraberinde karşıt fikirleri de getirdi. İşte emekli komutanın sözleri ve ona karşı öne sürülen görüşler:

BARZANİ GÖZ GÖRE GÖRE PKK'YI BESLİYOR

"Diğer taraftan, PKK’nın Kuzey Irak’taki eylem gücünü ve kapasitesini muhafaza ettiği sürece, Türkiye’nin terör sorununa sivil alanda barışçıl, demokratik, ekonomik ve sosyal çözüm önerileri uygulamaya çalışsa bile bunlardan sonuç alamayacağı muhakkak..."

KAZANAN BARZANİ OLDU

Asker Barzani'ye hep mesafeli durdu, PKK'ya destek vermekle suçladı. O süreçte Başbuğ da rol aldı. Hükümet ise ilişkileri sıcak tuttu, yatırımları oraya kaydırdı, konsolosuk bile açtı. Bir dönem "baldırı çıplak" denilen Barzani'nin son 20 yılda geldiği nokta çok çarpıcı..

--------------------------------------------------------

TARİHİ FIRSAT 1999-2002 DÖNEMİNDE KAÇIRILDI

"1999’da yakaladığımız örgüt başının verdiği talimat üzerine Türkiye’deki teröristlerin hepsi Kuzey Irak’a çekilmiş ve eylemler bitmişti. İşte bu noktada Türkiye ne yapıp edip, PKK’yı Kuzey Irak’ta bitirecekti. Ama bunu yapamadı. 1999-2002 döneminde koalisyon hükümeti kendi iç sorunları nedeniyle bu soruna odaklanamadı."

NASIL BİTİRİLECEK?

Tespit doğru ancak tedavinin nasıl olacağını söylemiyor. Şok halindeki örgüt için atılacak adımlar sonuç verebileceği hep söylendi ama olmadı. Bitirmekten kasıt askeri yöntemleri kastediliyorsa bunun olmadığını, 1990'lı yıllarda K. Irak'a düzenlenen harekatlar gösterdi.

--------------------------------------------------------

KUZEY IRAK TEMİZLENMELİ

"Türkiye’nin PKK’yı marjinalize edebilmesi için olmazsa olmaz şart, Kuzey Irak’taki PKK varlığını ortadan kaldırması veya azaltmasıdır."

PKK SONUÇ MU SORUN MU?

Tartışmanın odak noktası burası zaten. PKK sorunun mu sonucunu mu ürünü?... Hastaya konulan teşhisin doğruluğu 30 yıldır konuşuluyor.

--------------------------------------------------------

KUZEY IRAK'A OPERASYONA ENGEL YOK

"En son 2008’de yaptık. Irak’ın kuzeyine yapacağınız operasyonlara engel var mı? Ben çok engel olduğu kanaatinde değilim. Şartlar el veriyorsa Amerika Birleşik Devletleri’nin buna karşı çıkması söz konusu değil. Önemli olan orada operasyon yapmaktan ziyade, operasyon sonrasında bölgede köklü bir çözüme ulaşmak için ne kadar zaman kalacağınız..."

GÜNEŞ HAREKATI NEDEN 8 GÜN SÜRDÜ?

2008 kışında yapılan Güneş Harekatı 8 gün neden sürdü? Operasyon başladı dünya ayağa kalktı. Dönemin ABD Savunma Bakanı Robert Gates soluğu Ankara'da alınca, askerin Irak'ı boşalttığı iddiaları ayyuka çıktı.

--------------------------------------------------------

1 MART TEZKERESİ: HAREKATA KATILSAK KUZEYDE OLACAKTIK

"Türkiye-Irak sınırında biz bir hat çizdik. PKK’nın kullandığı bütün güvenli bölgeler bu hattın kuzeyinde kalıyordu. Amerikalılarla bu konuda da hem fikir olmuştuk. TSK bu bölgeye girecekti."

EN İYİ SAVUNMA HÜCUM MU?

'Bu bölge için en iyi savunma hücumdur prensibi bu bölge için uygun mu?' diye sorulacak olursa kocaman bir soru işareti ile karşı karşıyız. Sınırın bu yakasında hemen her gün şehit verilirken, orada benzer saldırılara daha beter uğramayacağının garantisi var mı? Dar bir arazi şeridine tıkılan asker Kandil ve çevresinden gelen PKK'lıların hedefi olmayacak mıydı?

--------------------------------------------------------

SEÇİM BARAJI DÜŞÜRÜLMELİ

"Türkiye’de siyasal temsil var. Ancak, barajın artık düşürülmesi lazım. Bu barajla Türkiye’nin önümüzdeki genel seçimlere girebileceğini ben tahmin etmiyorum. Baraj düşmezse bu konu çok tartışma konusu olur. Uluslararası konuya dönüşmesi çok tehlikeli bir olay. Libya olayı kötü bir örnek örnek."

BDP Mİ DEĞİŞTİ BAŞBUĞ MU?

PKK'yı kınamadığı gerekçesiyle DTP'lilerle "Aynı çatı altında bulunmak" istemeyen Başbuğ Meclis açılışına katılmıyordu.

--------------------------------------------------------

FAZLA TAKILMASAK DAHA İYİ OLUR

Geçmişte o günkü şartlar altında yapılması gereken şeyler yapılmıştır. Onlara fazla takılmasak daha iyi olur diye düşünüyorum.

SORUNLARIN ÜSTÜNÜ ÖRTMEK

Geçmişteki hatalardan ders çıkarılıp yeni politikalar belirlemek yerine, utanç fotoğrafının üstünü örtmek terörün ekmeğine yağ sürmez mi? Halının altına süpürülen sorunlar o halıyı temiz tutar mı?