BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,77
ALTIN 2.433,54
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

'Başbakan hırsızlıkla itham ediliyor!'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Aralık’taki Manisa ziyareti öncesinde, Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, bir grup genci gözaltına aldı.

Abone ol

Yapılan aramada çantasında sadece “Dikkat Manisa’da Hırsız Var” afişi bulunan üniversite öğrencisi Hüseyin Tavas hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçundan, 2 yıl hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, “Sayın savcı, çantada bulunan bir afişi Başbakan’a yormuş ve Manisa’da bulunduğu gün ona açıkça hırsızlık ithamında bulunmuştur. Açıkça Başbakanın adının geçmediği bir afiş üzerinden, Recep Tayyip Erdoğan’a hırsızlık ithamında bulunan bir hukuk düzeni varken, bakalım Başbakan 10 Nisan’daki davaya katılabilecek mi, hakkındaki iddia için bir şey söyleyebilecek mi? Hırsızlık işini görev olarak yürütmeyi nasıl açıklayacak? Biz orada olacağız ve gencimizin hak mücadelesinde yanında olmaya devam edeceğiz. Acaba Başbakan görevinden dolayı bir hırsızlık suçu işlemiş mi, çıkıp halkımıza hesap vermelidir” dedi.

Manisa Milletvekili Sakine Öz’ün Başbakan’a yönelttiği soru önergesinin içeriği şöyle:

Önleyici Gözaltı ile Gençler Potansiyel Suçlu Sayıldı
“28 Aralık’ta Manisa’ya gelişinizden saatler önce alınan güvenlik önlemleri bir fiili gözaltıya dönüşmüştür. Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Manisa Şubesi üyelerinin birlik şube binalarından çıkışlarının Terörle Mücadele Şubesinde görevli polisler tarafından engellenmesi, çıkmaya çalışan gençlerin ise yine bu şube tarafından gözaltına alınması, kentimizde yoğun tepkilere neden olmuştur.

Terörle Mücadele Şubesinin Orada İşi Ne?
Gözaltına alınan arkadaşlarının durumundan endişe duyarak karakola gelmek isteyen 7 gencimiz de aynı şube görevlilileri tarafından gözaltına alınarak 12 saat süreyle karakolda tutulmuş, ifadeleri Terörle Mücadele mevzuatına uyarınca alınmıştır.

Çantadaki Afiş, Hırsızı Meydana Çıkardı
Gençlerimizden Celal Bayar Üniversitesi öğrencisi Sayın Hüseyin TAVAS’a ait çanta polis tarafından aranmış ve çantada “Dikkat Manisa’da Hırsız Var” yazılı bir afiş bulunmuştur. Hüseyin TAVAS, savunmasında “afişi Manisa’da artan hırsızlık olaylarına karşı vatandaşları uyarmak amacıyla hazırladığını” söylemiştir. Ne var ki, geçtiğimiz günlerde, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlamasıyla Sayın Hüseyin TAVAS hakkında iddianame hazırlanarak T.C. Manisa 4. Sulh Ceza Mahkemesi’nde 2 yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştır.

Başbakan, Hırsızlık İthamına Ne Diyecek?
10 Nisan’da ilk duruşması görülecek davanın iddianame evrakına baktığımızda çok ilginç bir ifadeye rastlıyoruz: Evrakta, “Olay tarihinde ihbar üzerine güvenlik kuvvetlerine yapılan araştırma sonucunda, şüpheli Hüseyin Tavas’ın çantasında Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Manisa’ya ziyaretinin olacağı gün kullanılmak üzere hazırlanan ‘Dikkat Manisa’da Hırsız Var’ yazılı pankartı hazırlayarak çantasına koyduğu ancak bu pankartı açmadan görevlilere yakalandığı ve pankartın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret kastı taşıdığı anlaşıldığından (…)” ifadesi yer alıyor.

Gencimiz Hüseyin TAVAS’ın emniyetteki ifadesi ve çantasında açılmamış halde bulunan bahse konu afişteki yazı, Başbakanı hedef almamışken, Cumhuriyet Savcısının Başbakan’ı Manisa’daki hırsızlık olaylarıyla açıkça ilişkilendiren tutumu, hukuk tarihine geçecektir.

Her konudan kendine “mağdur” rolü çıkaran Başbakan’a soruyorum:

“Manisa’da Hırsız Var” afişini sizinle ilişkilendirerek iddianame hazırlayan Cumhuriyet Savcısı ile bugüne dek herhangi bir görüşmeniz oldu mu? İddianameden hareketle, “Manisa’da Hırsız Var” afişinin çanta içinde bulunduğu 28 Aralık’tan önce hangi faaliyetlerde bulundunuz ki hırsızlık suçu üzerinize yıkıldı?

Manisa’da 28 ve 29 Aralık’ta uygulanan gözaltı kararlarının hukuki gerekçesi nedir; iddianamede geçen bahse konu gözaltı kararına ve aramaya neden olan ihbarın içeriği nedir? Bu önleyici gözaltı kararı işleminin ve eyleminin Terörle Mücadele Şubesi tarafından yürütülmesinin gerekçesi nedir?

Önleyici gözaltı ile Manisa’da gözaltına alınan yurttaşlarımızın sayısı nedir; haklarında iddianame hazırlanmış yurttaşlarımızın sayısı nedir? Manisa ziyaretiniz sırasında, gözaltına alınacak ya da alınması olası kişiler için Manisa Valiliği ve İl-İlçe Emniyet Müdürlükleri bünyesinde bir liste hazır halde bulunmakta mıydı? Gözaltına alınacak kurum, kuruluş, sendika, birlik vb. oluşum üyelerinin, “potansiyel eylemci”, “potansiyel suçlu” olarak değerlendirilerek birlik şube binalarından dışarı çıkarılmamaları, çıkanların gözaltına alınmaları yönündeki idari eylemin yasal dayanağı nedir?