BIST 10.189
DOLAR 32,27
EURO 34,77
ALTIN 2.401,63
HABER /  POLİTİKA

Başbakanlık'ta çok kritik zirve

Erdoğan Ankara'ya geldi ayağının tozuyla Başbakanlık'taki kritik zirveye katıldı

Abone ol
Libya’nın kaderini belirleyecek zirveler Brüksel ve Ankara’da devam ediyor. Türkiye’nin NATO’nun Libya’ya yönelik operasyonuyla ilgili itirazları hala ortada dururken, Brüksel’deki NATO zirvesinde yaşanan tek sorunun bu olmadığı biliniyor.

Brüksel, Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan güvenlik zirvesinden çıkacak sonucu beklerken, Obama’nın, Erdoğan’ın da aralarında bulunduğı liderlerle yapacağı telefon görüşmeleri önem taşıyor.

ANKARA 

Başbakan Erdoğan başkanlığındaki Libya zirvesine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelmurmay Başkanı Işık Koşaner ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katılıyor.

Türkiye’nin Libya konsunda izleyeceği tutum masaya yatırılırken, Davutoğlu gün içinde önemli bir mesaj vermişti. Uluslararası hukuka uygun hareket edilmediği söyleyen Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi’nin kararıyla hedeflenenin yeni bir savaş başlatma olmadığını dile getirdi ve "Yeni bir Irak, Afganistan görmek istemiyoruz" dedi.

Davutoğlu, "NATO Libya’nın Libyalılara ait olduğunu tespit ve tescil için gitmelidir; yer altı kaynaklarını birilerine dağıtmak için değil" derken, Türkiye’nin NATO'nun Libya operasyonuyla ilgili çekincelerinin, operasyon planlarının gözden geçirilmesi, sivillere verilen zararlar, uçuşa kapalı hava sahasının daraltılması olduğu biliniyor.
Ankara’da devam eden toplantıda, Brüksel’den gelecek yanıtın beklendiği ve bu doğrultuda tavır belirleneceği kaydediliyor.

BRÜKSEL 

TSİ 16.00’da başlayan ve şu an için ara verilen NATO toplantısıyla ilgili gelişmeleri, NTV Brüksel Temsilcisi Güldener Sonumut aktardı:

"Görüş ayrlıkları derinleşirken, sayı da arttı. Türkiye’nin itirazları devam ederken, Almanya da NATO’nun müdahil olmasına karşı çıkıyor. Üçüncü itiraz merkesi ise Fransa. Bu ülke de komuta kontrol kademesinin NATO’ya geçmesine sıcak bakmıyor. Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden ise sadece NATO şemsiyesi altındaki operasyana katılabilecekleri açıklamaları geldi.

Brüksel’de, ABD Başkanı Obama’nın başkentlerle yapacağı telefon görüşmeleri beklenirken, bunlar arasında Ankara, Berlin ve Londa gibi merkezler var.
Diplomatik kaynaklar, bugün için mutabakat sağlanmasını zor görürken, bu durumda toplantıya yarın devam edileceği belirtiliyor.