BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Başbakan, Uzakdoğu gezisi hakkında bilgi verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya, Singapur ve Malezya’ya yapacağı ziyaret öncesinde basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, “İnanıyorum k...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya, Singapur ve Malezya’ya yapacağı ziyaret öncesinde basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, “İnanıyorum ki bu ziyaretler Türkiye’nin her üç ülkeyle olan ikili ilişkilerinin, ekonomik ve ticari ilişkilerinin daha ileri seviyeye taşınmasına da fırsat olacaktır” dedi.
Başbakan Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nda Japonya ve Singapur’a yapacağı ziyaretlere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, “Japonya’ya 10 yıl aradan sonra ziyaret etmiş olacağım. Ancak bildiğiniz gibi bu yıl içerisinde Japonya Başbakanı iki kez ülkemizi ziyaret etmiş bulunuyor. Hatırlanacağı üzerine 2013 Mayıs ayında Japonya ile ilişkimizi stratejik işbirliği düzeyine yükselttik. Türkiye olarak Japonya ile ilişkilerimizi her alanda daha da geliştirmeyi arzu ediyoruz. Özellikle enerji alanında birlikte atacağımız adım 22 milyar dolarlık bir yatırımı kapsayan bir adımdır ve bu adımda aynı zamanda Fransa da bu yatırımın içerisinde yer alacak. Japonya İmparatoru majesteleri Akihito tarafından da kabul edileceğiz. Öte yandan Türk-Japon Üst Düzey Yöneticiler Forumu ile TÜRKSAT 4-A uydusunun teslim törenine katılarak konuşmalar yapacağım. Tokyo’daki temaslarımız sırasında ikili ilişkilerimizin ahdi temelinin güçlendirilmesine yönelik bazı anlaşmaların imzalanmasını da belirlemiş bulunmaktayız” diye konuştu.
Japonya’daki temaslarının ardından Singapur’a geçeceğini ifade eden Başbakan Erdoğan, “Japonya’daki temaslarımızın ardından seyahatimizin ikinci durağı Singapur olacak. Singapur’da cumhurbaşkanı tarafından kabul edileceğiz, ayrıca meclis başkanı ile görüşmelerimiz olacak. Başbakan ile ikili ilişkilerimizin yanı sıra güncel, bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunacağız” şeklinde konuştu.
Singapur Limanı’nda incelemelerde bulunacaklarını belirten Erdoğan, “Bu ziyaret Singapur’a 18 yıl aradan sonra başbakan düzeyinde ilk ziyaret olması bakımından da önem arz ediyor. Son ziyaret merhum Başbakan Sayın Necmettin Erbakan tarafından 1996 yılında gerçekleştirilmişti. Singapur programımda dünyanın ikinci büyük konteynır limanı olan Singapur Limanı’nda incelemeyi arzu ediyoruz. Ayrıca Singapur ilk Başkonsolosumuz Ahmet Ataullah efendinin kabrini ziyaret etmeyi planlıyorum” dedi.
Singapur’un ardından Malezya’ya geçeceklerini belirten Başbakan Erdoğan, “Ziyaretimiz sırasında işadamlarımız da Singapurlu muhataplarıyla iş konseyinde bir araya gelme fırsatı bulacaktır. Singapur’un ardından Malezya’ya geçeceğiz. Malezya’ya gerçekleştireceğimiz resmi ziyaret, diplomatik ilişkilerimizin tesis edilmesinin 50. yılına denk gelmesi de ayrı bir anlam ve önem arz ediyor. Malezya’da ikili siyasi görüşmelerimiz olacak. Ayrıca ekonomik, ticari, kültürel, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele alacağımız konuları ele alma imkanına sahip olacağız” şeklinde konuştu.
Türkiye ve Malezya’nın küresel krizden etkilenmeden ekonomik yükselişini sürdüren iki ülke olduğunu belirten Erdoğan, “Türkiye ve Malezya gelişmiş ülkelerin büyük zarar gördüğü küresel krizle başarıyla mücadele eden bölgelerinde ekonomik açıdan hızla yükselmeye devam eden iki ülke. Ziyaretimin karşılıklı siyasi güvene ve halklarımızın yararı esasına dayanan işbirliğimizi her alanda güçlendireceğine inanıyorum. İnanıyorum ki bu ziyaretler Türkiye’nin her üç ülkeyle olan ikili ilişkilerinin, ekonomik ve ticari ilişkilerinin daha ileri seviyeye taşınmasına da fırsat alacaktır” dedi.
(İHA)